Nyheter

Vinnova stödjer svenska TEXEL för batteriteknikutveckling

Svenska batteriteknikutvecklingsföretaget TEXEL Energy Storage AB  får nu ekonomiskt stöd av statliga Vinnova. Detta för att utveckla och demonstrera en ny unik batteriteknik.

– Vi är naturligtvis glada att vi nu får stöd även av svenska myndigheterna. Vi är ju ett svenskt bolag och hoppas fortfarande kunna behålla delar av både utveckling och framtida produktion av våra batterier i Sverige och Europa. Inte bara i Australien och USA, säger VD Lars Jacobsson.

TEXEL har i samarbete med bland annat amerikanska DOE, SRNL och Australien utvecklat en ny batteriteknik som bygger på energilagring med en termokemisk lösning. Tekniken är betydligt billigare än befintliga Litiumbatterier. Den har ingen cyklisk degradering, innehåller inga ovanliga jordartsmetaller, är 100% återvinningsbart och har en mycket hög energidensitet.