Nyheter

Peanta Inventions AB vinner patenttvist mot Aarsleff

Peanta Inventions AB är bolaget bakom varumärket och den innovativa produkten UV-Relining. Företaget levererar utrustning för rörinfordring. För drygt tre år sedan så valde det danska rörledningsföretaget Per Aarsleff A/S att stämma Peanta Inventions AB för patentintrång.

Men efter att fallet har prövats i flera olika instanser hos Patent- och Marknadsöverdomstolen så är nu saken avgjord en gång för alla till svenska Peanta Inventions AB klara fördel.

Avgjort till svenska Peanta Inventions fördel

Detta är ett klassiskt så kallat David mot Goliat fall där vår motpart och konkurrent Per Aarsleff A/S från Danmark som ingår i den internationella Aarsleff-koncernen, försökte att skrämma bort oss från en lukrativ marknad. De trodde säkert att de skulle vinna på grund av deras storlek med omkring 6000 anställda och enorma kassa på ca 12 miljarder danska kronor. Jämfört med oss som består av 6 stycken heltidsverksamma i företaget, varav 2 är konsulter, det säger Taus Gerner-Rasmussen, försäljningschef/delägare i Peanta Inventions AB och tillägger.

– Denna segdragna rättsprocess har såklart varit en krävande tid och tagit mycket av vår energi. Men tack och lov så vinner inte alltid den aktör med mest pengar bakom sig och nu fick rättvisan segra. Därmed kan vi återgå till att fokusera helt ut på våra kunder och expansion.

5 miljoner i rättegångskostnader och dom som ej går att överklaga

Per Aarsleff A/S är en del av den internationella Aarsleff-koncernen med säte i Danmark. En verksamhetsgren inom koncernen som avser underhåll och förnyelse av rörledningar. Det danska rörledningsföretaget Per Aarsleff A/S måste nu betala knappt fem miljoner i rättegångskostnader efter att ha försökt stoppa det svenska företaget Peanta Inventions AB:s rörinfordringsanordning.

Patent- och marknadsöverdomstolen slår fast att Aarsleff inte bevisat att intrångsföremålet tar emot tillräcklig kylning för att kunna användas under en längre tid, samt underkänner därför Aarsleffs begäran. Domen går ej att överklaga.

Peanta Inventions AB företräddes av Advokatbyrån Ström & Gulliksson i form av advokaterna Rikard Roos, Magnus Dahlmann och Therese Grennard.