Nyheter

Sekab tillverkar 65 000 liter handsprit på en-två veckor

Inom en–två veckor räknar Kemi- och cleantechföretaget Sekab med att ha producerat 65 000 liter handsprit, gjord på etanol från Örnsköldsvik.

– Smittspridningen av coronaviruset måste fördröjas och de äldre skyddas från smitta. Här i Örnsköldsvik har vi en hundraårig tradition av att förädla etanol och självklart vill vi hjälpa till att producera handsprit till sjukvården i detta akuta läge. Nu har vi tack vare ett snabbt agerande från berörda myndigheter fått klartecken att producera både handsprit och desinfektionsmedel, säger Tomas Nilsson, vd på Sekab.

För att företag ska få tillverka och sälja handsprit och desinfektionsmedel krävs att man finns registrerad hos den Europeiska kemikaliemyndighetens, Echa. Med anledning av coronaviruset meddelade den svenska Kemikalieinspektionen under fredagen att man lättar på reglerna. Företag kommer inte att kontrolleras om man inte finns med på Echas lista.

Därför har Sekab beslutat att omedelbart ställa om till produktion av handsprit.

De första 15 000 literna började tillverkas i fredags.

Efterfrågan på handsprit och desinfektionsmedel är stor inom bland annat sjukvården. Sekab har redan fått förfrågningar från läkare, kommuner och regioner om att köpa handsprit. Handspriten kommer att fördelas enligt rekommendation från Socialstyrelsen till de verksamheter som har störst behov.

Inom en–två veckor räknar Sekab med att ha producerat 65 000 liter. Handspriten görs av bland annat etanol från bioraffinaderiet Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik och produktionen sker med förnybar energi.

Till vardags förädlar Sekab etanol till biodrivmedel och baskemikalier för kemiindustrin. Man utvecklar och levererar även teknik för att framställa bland annat etanol från skogsrester och annan cellulosabaserad råvara.