Nyheter

Avtalsrörelsen skjuts fram – nytt slutdatum 31/10

Idag har Industriavtalets parter beslutat att skjuta på de pågående avtalsförhandlingarna som ska sätta industrins märke, detta till följd av coronapandemin. Det innebär att hela avtalsrörelsen flyttas fram. Nytt slutdatum för förhandlingarna inom industrin är satt till den 31 oktober.

Avtalsrörelsen som omfattar nära tre miljoner anställda och som inleddes den 20 december då industrins parter växlade krav. Märket skulle ha satts i nästa vecka den 31 mars. Detta skulle sedan ha gällt för hela den svenska arbetsmarknaden. Till följd av coronapandemin har parterna i dag beslutat att skjuta på förhandlingarna till i höst. Det innebär att avtalen inom industrin förlängs så att de löper ut den 31 oktober. Förhandlingarna ska återupptas den 1 oktober.

Förlängningen innebär att alla avtal på arbetsmarknaden, även inom transportsektorn, förlängs med sju månader från den tidpunkt då de skulle ha löpt ut.

– Det är ett klokt och ansvarsfullt beslut av industriavtalets parter att skjuta på förhandlingarna. Hela det svenska näringslivet genomgår en extremt kritisk situation till följd av coronapandemin, det finns inga förutsättningar för att förhandla fram ett märke just nu, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Eftersom coronapandemin bromsat in tillväxten är osäkerheten framåt stor.

– Transportsektorn är omvärldsstyrd och nu befinner sig stora delar av den i fritt fall. När den största och mest akuta krisen har lagt sig kommer vi att återuppta förhandlingarna med mera stabila förutsättningar och med ambitionen om konkurrenskraftiga avtal, säger Marcus Dahlsten.

Bild av Frauke Feind