Nyheter

Teknik från IFS hjärnan bakom uppmärksammad experimentverkstad på Chalmers

På Lindholmen i Göteborg är Data Factory & Arena snart inne på sitt andra år – storsatsningen som ska göra Sverige till ett land att räkna med när det kommer till framtidens tillverkningsindustri.

Genom en unik samverkan mellan akademi, stat och företag tas avgörande steg för att göra Sverige till en internationell aktör inom det som populärt brukar kallas för den fjärde industriella revolutionen.

På Stena Industry Innovation Lab hos Chalmers har man byggt en test- och demonstrationsanläggning för nästa generations smarta fabriker. Här erbjuds framtidens ingenjörer snabba kommunikationssystem med 5G, en öppen robotmiljö och så kallad augmented reality-montering. Laboratoriet erbjuder även möjligheter för industrin att testa nya tekniska möjligheter i praktiska testbäddar, exempelvis andra robotsystem. Hjärnan i systemet är IFS affärssystem.

– Maskinerna utför arbetet men IFS håller ihop helheten kan man säga. Sedan finns det även andra lösningar som kopplar ihop maskiner och gör avrapporteringar. Vårt system sköter produktstrukturer och listor på planerad tillverkning till exempel. Även det faktiska utfallet rapporteras in mot IFS, förklarar Örjan Ekström som är senior lösningsarkitekt på IFS Nordics.

SII-lab gör det möjligt för framtidens ingenjörer att brygga teoretiska kunskaper om nya tekniker med praktisk tillämpning redan under utbildningen.

– Detta är viktigt för industrins och samhällets digitala transformation där nya tekniker utgör helt nya verktyg för framtidens ingenjörer och företag att styra och utforma industriella processer och affärssystem, berättar Patrik Fager som är forskare knuten till Stena Industry Innovation Lab.

Skillnaden med att skapa en produktionslina i ett universitetslaboratorium jämfört med på ett industrigolv är att man bland annat ges större frihet att testa nya saker.

– Här jobbar man mer fritt, målet måste inte vara att göra den mest optimala lösningen. Det kan vara minst lika intressant att se hur många teknologier man kan koppla ihop. Det blir som en öppen experimentverkstad som gör att man kommer fram till nya idéer. Dessa hade man kanske inte hade fått fram på ett företag
där fokus är på att vara kostnadseffektiv, säger Örjan Ekström.

Det pratas en hel del idag om digitalisering inom tillverkningsindustrin och industri 4.0. Enligt Örjan Ekström har man inte ett val längre utan man måste tänka på digitaliseringen. Om man inte redan gör det, det vill säga.

– Det finns early adopters som redan kommit långt. Vi har kunder som kör uppkopplat och med hjälp av system från IFS kontrollerar exempelvis robotar på golvet i sina anläggningar och använder sig av machine learning-algoritmer. Det går snabbt nu jämfört med bara för några år sedan när vi drog igång det här projektet.

Bild: Pixabay