Nyheter

Så kan du hjälpa din organisation att hantera coronavirus

Börjar din organisation se effekterna av Coronaviruset Covid-19? Oron på våra arbetsplatser ökar och flera företag har börjat rekommendera sina medarbetare att jobba hemifrån. Hur kan du förbereda organisationen och underbygga kunskap utan att skapa panik?

Här kommer några goda råd från Stefan Robsén, nordiskt ansvarig på Cornerstone OnDemand:

Om du inte redan gjort det, planera för olika scenarier så du är redo ifall spridningen ökar och restriktioner införs. Hur påverkas organisationen och medarbetarna? Vilka kan arbeta hemifrån? Har ni den teknologi och de verktyg ni behöver?

Kommunicera ofta med dina medarbetare. Var så öppen och transparent du bara kan. Försök hitta en bra balans så du förmedlar allvar och visar att det finns en plan, men utan att skapa panik.

Föregå med gott exempel. Om du är chef, gå inte till jobbet om du hostar och har feber. Om du uppmanar dina medarbetare att dra ner på resandet, åk inte själv iväg.

Var så tillmötesgående som möjligt när det gäller personalens önskan att arbeta hemifrån. Och var öppen för mer flexibla arbetstider så medarbetare kan resa när det är mindre trångt på tunnelbana, spårvagn och bussar.

Erbjud nätbaserade kurser i relevanta ämnen. På Cornerstones portal Content Anytime, finns kurser i hur du kan vara produktiv när du jobbar hemifrån och mycket annat. Fram till sista mars kan du gratis ta del av 48 kurser inom 12 viktiga och populära områdena, som bland annat time management och coaching.

Tänk på att justera mål för medarbetare och team allteftersom förutsättningarna ändras.

För dig som jobbar inom hälso- och sjukvård, eller är extra intresserad, finns dessutom en rad gratiskurser på Disasterready.org. Här hittar du bland annat Disaster Readys direktör Tina Boldings spellista med coronavirus (COVID-19)- relevant material. Kurserna är producerade av CSOD Foundation för bland annat WHO.

Om spridningen i Europa fortsätter i samma takt är du bättre förberedd. Om den inte blir så allvarlig, är åtgärderna ett bra genrep.

Bättre att planera för det värsta och hoppas på det bästa.

Bilden:
Stefan Robsén, nordiskt ansvarig på Cornerstone OnDemand.