Nyheter

Metalliska material lanserar ny forskningsagenda

Nu lanserar det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material sin helt nya forskningsagenda. Agendan, ”Nationell samling kring metalliska material”, har en vision som strävar efter att förverkliga är att svensk metallindustri ska vara en väl känd och viktig möjliggörare i världens strävan att forma en bättre framtid.

Den nya forskningsagendan lanseras på Metalliska material årliga Programkonferens, 11–12 mars 2020.

Den vision som agendan strävar efter att förverkliga är att svensk metallindustri ska vara en väl känd och viktig möjliggörare i världens strävan att forma en bättre framtid. Det innebär att dess erbjudanden till kund ligger i den absoluta tekniska, ekonomiska och miljömässiga framkanten och utvecklas av drivna, engagerade och innovativa människor. Samtidigt har tillverkningsmetoderna ett så litet miljömässigt fotavtryck som det bara är möjligt.

– Det är mycket som hänt sedan vi tog fram den förra forskningsagendan. Fler organisationer deltar i programmets arbete och samarbeten sker på andra sätt. Genom den nya forskningsagendan så tar vi ett krafttag för att titta framåt och driva Metalliska materials forskning in i framtiden, säger Gert Nilson, programchef på Metalliska Material.

Det är nu sju år sedan de metallproducerande industrierna i Sverige bestämde sig för att åstadkomma en nationell kraftsamling kring metalliska material genom att ta fram en stra­tegisk forsknings- och innovationsagenda och baserat på den söka – och få – ett strategiskt innovationsprogram, SIP Metalliska material.

Under de första sex åren har över 400 organisationer medverkat i Metalliska material, varav mer än 70 lärosäten, forskningsinstitut och forskningsföretag. 2015 anslöt sig bearbet­ningsindustrin, med sin agenda InnovAT, till Metalliska material och har sedan dess deltagit i programmets arbete.

Det har lett till att det idag sker ett samarbete över branschgränser som är mer omfattande och kraftfullt än vad som kunde föreställas när agendan skrevs. Personer och organisationer som tidigare inte kände till varandras existens utbyter idag kunskaper och erfarenheter som stärker svensk metallindustris möjligheter att utvecklas och konkurrera på världsmarknaden.

Därutöver har världen förändrats – i vissa fall dramatiskt.

Den globalisering som för sju år sedan precis börjat få upp farten igen efter finanskrisen och då verkade ostoppbar hotas idag av protektionism och nationer som inte tävlar på justa villkor.

Det är alltså en hel del nytt att förhålla sig till i denna uppdaterade version av ”Nationell samling kring metalliska material”. För att behålla kontinuiteten och möjligheterna till uppföljning har denna nya version behållit strukturen från den gamla, med sju steg för förnyelse och konkurrenskraft.

Trots alla nya frågeställningar finns också en hel del av de gamla kvar. Mitt i all förändring verkar vissa frågor och utmaningar vara eviga. Förhoppningen är att denna blandning av gammalt och nytt ska kunna driva och stärka den pågående kraftsamlingen ytterligare ett antal år in i framtiden.

Forskningsagendan lanseras nu officiellt, i samband med Metalliska materials årliga Programkonferens 11–12 mars. Programkonferensen är Sveriges främsta mötesplats för metallforskning. Där samlas företrädare för näringsliv, akademi och myndigheter för att diskutera området metalliska material och det strategiska innovationsprogrammet.

Forskningsagendan ”Nationell samling kring metalliska material” finns att ladda ner på metalliskamaterial.se

Bild: Jernkontoret