Nyheter

2019 – ännu ett starkt år för Tekniska verken

Idag, måndagen den 9 mars presenterar Tekniska verken i Linköping sin bokslutskommuniké för 2019. Året blev resultatmässigt starkt för koncernen, trots utmaningar med vädret. Investeringsnivån är den högsta någonsin och återfinns inom ägardirektivens samtliga områden, miljö, samhälle och affär.

Tekniska verken-koncernens resultat efter finansiella poster uppgår till 723 miljoner kronor, jämfört med 833 miljoner kronor förra året. Skillnaden mellan åren kan till stor del förklaras av de redovisningsmässigt återförda nedskrivningar om 80 miljoner kronor som gjordes 2018.

– Koncernen gör även 2019 ett fantastiskt resultat där flera delar i verksamheten går starkare jämfört med föregående år, exempelvis biogas-, bredbands- och fjärrkyleverksamheterna. Men jag vill poängtera att styrkan framförallt ligger i engagerade och motiverade medarbetare, tydlig strategi och verksamhetens bredd, säger Charlotta Sund vd och koncernchef för Tekniska verken i Linköping.

Vädret och prisutvecklingen på elmarknaden har under 2019 haft stor inverkan på koncernens intäkter och resultat. Elproduktionen från vattenkraften har varit lägre än 2018. Den samlade produktionsvolymen från vattenkraften utgjorde cirka 50 procent av ett normalår.

Tekniska verken-koncernen har under 2019 den högsta investeringsnivån någonsin, med en ökning om 50 procent (469 miljoner kronor) jämfört med 2018. Investeringarna på cirka 1,4 miljarder kronor återfinns inom ägardirektivets samtliga områden, men framförallt handlar det om satsningar på vindkraftsproduktion, biogasproduktion, kraftvärmeproduktion med fjärrvärme, fjärrkyla och elproduktion. Koncernens bredbandsutbyggnad har under året varit fortsatt hög.

– Vi är delaktiga i regionens utveckling, inom exempelvis klimat- och hållbarhetsområdena där vi verkligen kan bidra till att göra skillnad. Vi är dessutom en aktiv drivande aktör när energibranschen omvandlas. Behovet av förnybar elproduktion är stort, och koncernen investerar i förnybara energikällor som exempelvis vindkraftspark i Sunne. Linköpings kommun har målsättningen att vara koldioxidneutralt till 2025.

– Som ett led i detta har vi investerat i Kraftvärmeverket vid Resecentrum, där vi under 2019 konverterat kolpannan så att den kan eldas med träflis. Vi investerar också i regionens infrastruktur med exempelvis fiberutbyggnad på landsbygden och en anläggning för flytande biogas. Dessutom har vi byggt tre återbrukshallar på våra återvinningscentraler för att skapa bättre förutsättningar för ett cirkulärt resurseffektivt samhälle, där mer ska kunna återanvändas, säger Charlotta Sund.

Precis som tidigare år lämnar Tekniska verken ett utdelningsbetingat koncernbidrag om 187 miljoner till ägaren, Linköping Stadshus AB. Utöver detta har bolaget lämnat extrautdelning om 125 miljoner kronor som del i en återbetalning av ett tidigare erhållet kapitaltillskott från ägaren i samband med byggandet av Lejonpannan.

Bild: Tekniska verken