Nyheter

Kabelproblem ger vinnare och förlorare bland elkunderna

Det råder stor press på elpriserna just nu, men problem med överföringskapacitet internt i Norden har även lett till stora prisskillnader i Norden. Det här  skriver Entelios.

Det var i mitten av februari som en tankbåt på Oslofjorden drog ankaret över elkablarna som bidrar till att koppla ihop Sörlandet med Östlandet i elnätet. Tre av nio kablar är ur drift och det påverkar kapaciteten för export från Sörlandet i riktning mot Sverige. Detta sammantaget med andra begränsningar vi har haft i andra överföringskablar gör att prisskillnaderna internt i Norden nu är väldigt stora.

Coronavirus möts med stimulansåtgärder

Oron för covid19-viruset har kopplat ett starkt grepp om marknaderna, vilket märks genom ett kraftigt fall på aktie- och räntemarknader världen över. Pessimismen sprider sig i takt med viruset och oron har även spridit sig till råvarumarknaderna.

Flera centralbanker hanterar den stora osäkerheten med löften om stimulansåtgärder som räntesänkningar och ökad penningmängd. Detta har fått marknaderna att ”lättat andas ut lite” tills vidare. Volatiliteten är påtaglig på alla de finansiella marknaderna, något som i sin tur smittar av sig på nordiska elpriser.

Fortsatt mild vinter

Väderprognoserna har återgått till blött och milt väder den här veckan och marknaden reagerar med att pressa ner priserna igen. Priserna är starkt pressade för innevarande år, men går upp lite för nästa vinter eftersom marknaden förväntar sig att resurssituationen är något mer under kontroll vid upptakten till nästa vinter.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: + 31,5 TWh (- 1 TWh)
Systempris: 12,71 €/MWh (+ 2,96 €/MWh)
Terminspris YR-21: 26,00 €/MWh (- 1,50 €/MWh)

Bild: Entelios