Nyheter

Gruvnäring och svensk-amerikanskt företagande i fokus för Ibrahim Baylan i Nordamerika

Näringsminister Ibrahim Baylan besöker i veckan Toronto, Kanada och Washington D.C., USA.

Näringsministern börjar veckan med att besöka Toronto och hålla öppningsanförandet under Nordic Mining Day 2020. Bakom arrangemanget står Sveriges ambassad i Ottawa, Business Sweden och Sveriges geologiska undersökning, tillsammans med de svenska aktörernas finska och norska motsvarigheter.

I Toronto signerar Ibrahim Baylan ett svenskt medlemskap i Intergovernmental Forum on Mining, Minerals, Metals and Sustainable Development (IGF). Det mellanstatliga initiativet samlar 60 medlemsländer och syftar till att begränsa gruvnäringens negativa effekter samt dela dess ekonomiska fördelar.

Näringsministerns program i Washington de efterföljande dagarna fokuserar främst på frågor och samtal om industrins klimatomställning, digitalisering samt USA:s och Sveriges närings- och handelsrelation. Ibrahim Baylan träffar under sitt besök i Washington bland annat Världsbanken för att diskutera hållbart företagande samt representanter för den amerikanska administrationen.

– USA är en av Sveriges viktigaste handelspartner. Vårt handelsutbyte leder till jobb och välstånd på båda sidor av Atlanten och bidrar till att vi i Sverige kan bygga ett starkare samhälle. Jag ser fram emot besöket och att ytterligare stärka den goda och breda ekonomiska relation som Sverige och USA har, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Ibrahim Baylan avslutar Washingtonbesöket och veckan med att inviga House of Swedens främjandesatsning om mobilitet och träffa svenska Washingtonbaserade företag.

Bild av Khusen Rustamov från Pixabay