Nyheter

Setras nya justerverkshyvleri kombinerar trä och lättbetong på hög höjd

Verksamheten vid Setra Groups sågverk i Hasselfors har varit aktiv sedan 1908, och efter flera utbyggningar och uppgraderingar är enheten idag Setras största gransågverk. Men framgångssagan slutar inte här.

Nu är nämligen arbetet med att utöka Setras anläggning i Hasselfors i full gång och det innebär att man uppför ett omkring 30 meter högt justverkshyvleri med limträstomme, som kläs med 9000 m2 lättbetong levererat av Xella.

Hasselfors, en liten bruksort utanför Örebro, har sedan länge haft skogen som sin viktigaste naturresurs. 1908 påbörjades utökningen av ortens sågverk, och genom en investering på drygt 300 miljoner kronor i ett nytt justerverkshyvleri tar Setra Group nu ännu ett steg mot en mer effektiv och förbättrad produktion. Förhoppningen är att investeringen kommer att öka Setras konkurrenskraft, utöka dess produktportfölj och erbjuda kunderna större flexibilitet.

Gigantiskt bygge med underhållsfria lösningar

Det nya justerverket har byggts upp av en limträstomme, gjort av trä som sågats i Hasselfors och förädlats till pelare vid Setras egna limträfabrik uppe i Dalarna. Byggnadens fasad håller just nu på att kläs med ytterväggar tillverkade av lättbetong, levererat av Xella. Monteringen av både limträstomme och lättbetongelement har Orren Entreprenad i sin tur stått för. Mikael Norén, platschef hos totalentreprenören OBK Sverige, berättar om processen:

– Schaktarbetet påbörjades i november 2018, och i juni 2019 gick vi tillsammans med Orren Entreprenad igång med att montera limträstommen och sedan så småningom även lättbetongen. Som det ser ut nu så monteras de sista lättbetongselementen i början av februari i år, så hela monteringsprocessen har gått fort och allt har rullat på bra.

Han fortsätter:

– Byggnaden kommer att bli stor, cirka 130 meter lång och 30 meter hög, och anledningen till att vi bygger så stort är framförallt för att hyveln ska få plats. Den levereras i mars och kommer att lyftas in genom taket. Utöver själva justerverket så ska byggnaden även rymma bland annat personalutrymmen, elrum och toaletter, och storleken på byggnaden ställer höga krav på byggmaterialet. Därför är det bra att lättbetong är underhållsfritt, då man till exempel måste måla om en panel med jämna mellanrum, något man slipper med lättbetongen. Det tror jag verkligen kommer att underlätta för Setra, då väggarna är så höga.

Ett unikt projekt

Man förutser att den nya anläggningen kommer att kunna tas i bruk under våren 2020. Därefter beräknas det att Hasselfors kommer att stå för att producera 320 000 m3 trävaror, där hyvlade produkter utgör cirka två tredjedelar av den totala produktionen. För Orren Entreprenad, som varit ansvariga för monteringen av både limträstommen och ytterväggarna i lättbetong, har bygget av det nya justerverket varit unikt på många sätt, främst på grund av dess storlek. Roland Bock, VD för Orren Entreprenad och konsult hos Xella, berättar:

– Jag tror att en stor anledning till att valet av lättbetong är så passande här i Hasselfors är att det är brandtåligt och därmed håller trästommen säker. Dessutom är den korta monteringstiden en stor fördel, och det är absolut något som har gjort att processen har gått både snabbt och smidigt. Xella har levererat en stor volym av deras 150 mm tjocka lättbetongelement till detta projekt, cirka 9000 m2. Det är en stor leverans och ett stort projekt även för oss, mycket tack vare de höga väggarna, och det har varit väldigt kul att få vara med under hela monteringen.

Bilden:
30 meter höga lättbetongväggar håller Setra Groups nya justerverkshyvleri brandsäkert och underhållsfritt.
Bild: Xella