Nyheter

Vale anlitar Mobilaris Mining & Civil Engineering och Epiroc för att digitalisera sin gruvverksamhet

Vale är ett av världens största och mest framstående gruvbolag med huvudkontor i Brasilien och en närvaro i ett 30-tal andra länder. Vale har nu valt ut Mobilaris Mining & Civil Engineering och Epiroc som partners när de ska ta nästa steg inom digitalisering och modernisering av deras kanadensiska gruvor.

Med Mobilaris lösningar får personalen tillgång till information i realtid och positionering av bland annat maskiner, fordon och utrustning. Målet är att höja säkerheten och effektiviteten i gruvorna.

Vales målsättning är att genom digitaliseringsprocesser skapa välstånd och ett mer hållbart nyttjande av naturresurser. Det nya partnerskapet med Mobilaris och Epiroc innebär ett steg i rätt riktigt för denna övergång.

– Vi är väldigt stolta att Vale har valt oss som partner nu när deras verksamhet ska moderniseras ytterligare. Det är ett väldigt professionellt gruvföretag och som redan nu kommit långt i sin utveckling och digitalisering. Med vår produktportfölj, Mobilaris Mining Intelligence, kan vi erbjuda lösningar som innebär ännu säkrare, effektiva och mer produktiv gruvverksamhet, säger Mikael Nyström, VD på Mobilaris Mining & Civil Engineering.

Avtalet innebär en integrerad lösning baserad på Mobilaris Mining Intelligence (MMI), en produktportfolio som innehåller verktyg för bland annat ökad säkerhet och produktivitet. MMI kan implementeras i kontrollrum och på läsplattor, det ger användaren kontroll över situationer och positioner tack vare information i realtid. Systemet integreras i bland annat planeringsverktyg, visualiseringsverktyg, orderstatus och rapporteringsverktyg.
Mobilaris lösningar är utvecklade utifrån ett teknologi-agnostiskt förhållningssätt.

Det innebär att det kan implementeras i kundens olika system, infrastruktur och miljöer. Ett måste för att kunna skapa ett sammankopplat nätverk med olika tekniker under jord. Vale påbörjade nyligen implementeringen av ett LTE-nätverk i sina gruvor, en teknik som Mobilaris tidigare arbetat med.

– Säkerhet och effektivitet prioriterade områden för oss på Vale. Därför är vi stolta över att kunna presentera det här samarbetet med Mobilaris som ett led i vår digitala transformationsutveckling. Vi ser framemot ett utökat partnerskap och fortsatt innovation inom dessa områden som skapar framtidens gruva, säger Brad Atkins, Digital Transformation Program Manager, på Vale Kanada.

– Vi är hedrade över att få fortsätta vår teknologiska resa med Vale. Deras fortsatta förtroende för Epiroc och Mobilaris är ett bevis på ett starkt partnerskap och en gemensam vision om en säker, hållbar och ännu mer produktiv gruvverksamhet, säger Jason Smith, General Manager på Epiroc Kanada.

Bild: Mobilaris