Nyheter

Samarbete genomsyrar årets konferens på Euro Mine Expo med spjutspetsteknik och framtidens metoder i fokus

Årets konferens kommer att genomsyras av samarbetsprojekt inom teknik och metoder i absolut framkant.

– Den svenska gruvnäringen arbetar med spännande samarbetsprojekt inom allt från eldrivna fordon och hållbar brytning till metoder för att bryta på allt större djup. Världens ögon är riktade mot den kompetens som finns i Sverige och den kommer att vara samlad på årets Euro Mine Expo, säger Sinnika Sjunnesson, projektledare för Europas viktigaste mötesplats för gruvnäringen.

Gruvindustrin står inför en spännande utveckling, både när det gäller teknik och metoder. Euro Mine Expo 9-11 juni i Skellefteå kommer att samla det senaste nyheterna och inspirera till fortsatt samarbete.

– Tillsammans med flera av branschens viktigaste aktörer kan vi erbjuda ett konferensprogram som visar upp och beskriver de utmaningar och framsteg som görs inom gruvnäringen. På programmet står många samarbetsprojekt som bedrivs och som kan visa på positiva resultat, säger Sinnika Sjunnesson.

Hon berättar att årets konferensprogram fått rubriken ”Cutting edge technology and the latest methods in mining industries” och innehåller programpunkter som:

Robot charger – automatisk laddning i ortgavlar. November 2019 var första gången ABB visade sin robotlösning för automatisk laddning i ortgavlar. Under konferensen kommer det att ges bakgrund, resultat och kommande utvecklingssteg för konceptet Robot charger.

Highly accurate positioning – en nyckelkomponent för framtidens gruvbrytning. Om utmaningarna kring exakt och tillförlitlig positionering av människor och resurser under jord, samt varför UWB är den mest lämpliga teknologin att lösa dessa utmaningar.

Remote Scaling. Mekanisk skrotning är ett kritiskt säkerhetsarbete som kräver hantverksskicklighet för att kunna utföras korrekt. Förarna använder ögon, öron, känsel och sin erfarenhet för att kunna läsa berget och genomföra rätt åtgärder. Kan detta göras med hjälp av fjärrstyrning?

– Vi kommer också att se på hela värdekedjan ur ett hållbarhetsperspektiv, det känns otroligt spännande, fortsätter Sinnika att berätta.

Sinnika Sjunnesson är väldigt glad över det engagemang branschen visat i arbetet med att ta fram konferensprogrammet. Det bäddar för ett aktuellt och intressant innehåll.

– Vi har fått en fantastisk respons och är väldigt tacksam över samarbete med bland annat LKAB, Boliden, Zinkgruvan, ABB, Outotec, LTU och EIT Raw Materials som gör att vi kan ta fram ett så attraktivt program, säger hon.

Bilden:
Euro Mine Expo.
Bild: Euro Mine Expo