Nyheter

Holmen erbjuder virkesleverantörer karta över granbarkborreskador

Granbarkborren har gått hårt fram i södra Sveriges skogar och drabbat många skogsägare. Holmen Skog har därför utvecklat ett analysverktyg som med hjälp av satellitbilder och artificiell intelligens visar faktiska skador på en karta. Nu kan skogsbolagets privata virkesleverantörer få tillgång till en sådan karta. En tjänst som Holmen är först med.

– Det här är mycket värdefull information för skogsägare som riskerar angrepp eller har skadad skog. Vi har därför skickat ut ett erbjudande till de skogsägare vi gjort affärer med under de senaste fem åren och som vi når via e-post. De får kontakta sin virkesköpare som tillhandahåller kartan. Jag är mycket glad att vi kan erbjuda den här servicen helt kostnadsfritt, säger Anna Baglioni, regionchef Syd, Holmen Skog.

Kartorna är resultatet av ett avancerat analysverktyg som Holmen utvecklat. En algoritm som bygger på artificiell intelligens har kontinuerligt försetts med data tills den blivit mycket bra på att analysera angrepp med hjälp av satellitbilder. Skogsstyrelsen erbjuder sedan tidigare riskindexkartor som visar vilka områden som är i riskzonen för angrepp. Holmens kartor visar var skadorna faktiskt finns.

– Vi på Holmen använder redan verktyget på vårt eget markinnehav. Det har gjort att vi kunnat agera snabbare och mer precist än vi annars haft möjlighet till. Det här är ett tydligt exempel på hur Holmen steg för steg utvecklar ett ansvarsfullt och digitalt skogsbruk. Den här gången för något så viktigt som att rädda granskogen, säger Sören Petersson, affärsområdeschef, Holmen Skog.

Bild: Holmen