Nyheter

Protolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutning

Världens snabbaste leverantör av skräddarsydda prototyper och lågvolym-produktion av delar och komponenter, Protolabs, satsar på att göra livet enklare för utvecklingsingenjörer. Nu lanseras garanterade dimensionella toleranser för plastämnen som används vid formsprutning.

Efter omfattande test vid den snabbväxande verksamheten i Telford, Storbritannien, erbjuder nu företaget en toleransnivå för maskinbearbetning på +/-0.08, med en hartstolerans på mellan 0.002mm/mm och 0.010mm/mm beroende på material.

– Dimensionell tolerans är extremt viktigt för vissa applikationer, exempelvis interferensdelar. Vår målsättning har alltid varit att göra jobbet enklare för utvecklingsingenjörer genom att erbjuda mer verifierbar information, förklarar David Barnes, EMEA Product Manager för formsprutning.

– Resultatet är att vi nu kan garantera toleranserna för alla de 50-tal hartstyper vi har i lager och dessutom ge råd kring toleranser för de 1 500 hartser som finns tillgängliga för våra kunder globalt. För de hartser vi har i lager kommer toleranserna att synas redan när kunden laddar upp sin design och väljer material, som ett led i vårt Protoquote®-system. Det innebär att informationen blir en del av produktionsanalysen av designen, något som normalt finns tillgängligt redan efter ett par timmar, fortsätter David.

Tolerans är bara en av faktorerna att ta hänsyn till vid valet av material för formsprutning. Kunder bör även tänka på andra egenskaper, som till exempel krav på att en komponent är UV-tålig om den ska användas utomhus.

– Bra kundservice är avgörande för Protolabs och vi är stolta över att vara den snabbaste digitala tillverkningsresursen på marknaden. En del av snabbheten är att design och tillverkning ska bli rätt redan från början.

– De nya toleransgarantierna är bara ett exempel på hur vi jobbar för att hela tiden förbättra våra processer och se till att kunderna är nöjda med våra tjänster och den information vi erbjuder, så att de kan göra sina jobb bättre.

– Vi har även nyligen investerat i ett metrologiskt laboratorium med bland annat CMM (Co-ordinate Measurement Machinery) och 3D laserskannings-teknologi vilket gör att vi kan mäta och certifiera komponenter och prototyper mer effektivt, avslutar David Barnes.

Protolabs, som årligen arbetar med tusentals produktdesigners och ingenjörer över hela Europa, genomför för närvarande en drygt 4 600 kvm stor specialanpassad utbyggnad, vid sin verksamhet i Halesfield, Storbritannien. Här kommer man att inhysa minst 50 ytterligare CNC-maskiner samt 20 formsprutningspressar.

Bild: Protolabs