Nyheter

Nykomlingar i steutes Ex-sortimentet

”Extreme” -versionerna av steutes nya ZS 92 / ZS 92 SR dragsnöre- och remjusteringsbrytare har redan testats och använts i praktiken¤ På SPS 2019 kommer nu steute att för första gången visa Ex-versioner av dessa två brytare, båda utvecklade speciellt för svåra miljöer.

Designfunktioner inkluderar mycket robusta, gjutna aluminiumhus med flera beläggningar (passivering, basbeläggning, pulverbeläggning), en hög skyddsklass (IP 65) och avsevärt reducerad manöverkraft och manöveravstånd jämfört med sina föregångare. Detta gör det lättare att aktivera nödstoppsfunktionen och innebär också tillförlitligt uppfyllande av alla relevanta internationella standarder (för till exempel nödstoppsutrustning, dragsnörebrytare eller säkerheten för transportbandsutrustning).

Dragsnörebrytaren i Ex ZS 92 S-serien kommer att finnas med ATEX/IECEx-godkännande för zonerna 1 (gas Ex) och 21 (damm Ex). Remjusteringsbrytarna i Ex ZS 92 SR-serien kommer att godkännas för zon 21 (damm Ex).

Båda serierna har mycket långa livslängder, även under ogynnsamma omgivningsförhållanden, och är extremt mångsidiga, till exempel med många olika monteringsalternativ. Dessa nya Ex-brytare finns i många olika konfigurationer för både manöverspak och frigöringsspak. Detta innebär att de kan installeras i mer eller mindre vilket tänkbart driftläge som helst, inklusive för första gången på baksidan av en maskin eller band.

Enkel justering av manöverpunkten i 5o steg (mellan 5o och 35o för två brytarinsatser) ökar ytterligare mångsidigheten hos Ex ZS 92 SR i praktiska tillämpningar. Monteringsdimensionerna är kompatibla inte bara med föregångaren, Ex ZS 90-serien, utan också med andra remjusterings- och dragsnörebrytare, vilket gör det enkelt att eftermontera de nya brytarna på befintliga transportband och maskiner.

Ex ZS 92 S kan användas i temperaturer från -10 till + 55o tillsammans med maximal trådlängd på 2 x 100 m. Positionen för Ex ZS 92 SR-remjusterarspaken kan justeras i 12o steg för att passa individuella krav.

Med dessa två serier har steute återigen utvidgat sitt sortiment med robusta ”Extreme”-brytare för explosiva zoner. Typiska tillämpningar för dessa enheter inkluderar gruvdrift samt produktion av kemikalier och byggmaterial.

Bild: steute