Nyheter

Fortsatta fall på terminsmarknaden

Spotpriset i Norden har halverats sedan ingången av december och vi har lagt bakom oss en vecka med det lägsta veckosnittpriset sedan mars 2016. Jämför vi med samma period i fjol, har 2/3 av prisen nu skalats bort. Det här skriver Entelios.

Huvudorsaken till prisfallet är det mycket blöta, blåsiga och milda vädret. Blidvädret håller ner elförbrukningen, särskilt i Norden där elektrisk uppvärmning är vanligt. Även i resten av Europa ser vi att milda temperaturer har bidragit till att påverka elpriserna, men framförallt genom lägre förbrukning av kol och gas. Detta leder till att elproduktionen blir billigare i Europa.

Enligt väderprognoserna kommer det nuvarande vädret att fortsätta ett tag till, men på lite längre sikt verkar det som att nederbörd och vind kan komma att normaliseras. Temperaturen kommer att ligga på en hög nivå för Norden och Europa under hela februari. Normaliseringen i prognoserna har bidragit till att marknadsaktörerna prisar in mer stabila priser framöver och vi ser faktiskt en liten uppgång för priserna längre fram.

Tittar vi ännu lite längre fram på priserna för 2021 och ända fram till 2030, har marknaden handlat ner priserna för hela perioden. Fallet på gas- och koldioxidpriserna den senaste veckan kan också förklara något av nedgången. Perioden 2021–2025 kan nu handlas för ca 30 €/MWh.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: + +18,7 TWh (+ 3,5 TWh)
Systempris: 20,82 €/MWh (- 2,54 €/MWh)
Terminspris YR-21: 28,95 €/MWh (- 0,35 €/MWh).

Bild: Entelios