Nyheter

Allmänheten ska få bättre tillgång till information om klimatförändringarna

Naturvårdsverket ska med hjälp av SMHI utreda hur information och utbildningar om klimatförändringarna kan förbättras. Uppdraget kopplar till artikel 12 i Parisavtalet och är en del i Sveriges genomförande av Parisavtalet.

Parisavtalets artikel 12 anger att länderna ska vidta åtgärder för att öka allmänhetens medvetenhet och delaktighet i frågor som rör klimatförändringarna. Bland genom att stärka tillgången till information och utbildningar om klimatförändringarna. Avtalet betonar också vikten detta har för att länderna successivt ska kunna stärka sitt klimatarbete i enlighet med avtalet.

− Det man inte känner till kan man inte göra något åt. Kunskap är det som gör det möjligt att engagera sig och vända problem till lösningar. Bättre information bidrar på så sätt till att lösa klimatkrisen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

I uppdraget till Naturvårdsverket ingår b.la. att med hjälp av SMHI utreda och redogöra för vilka myndigheter, organisationer och lärosäten som fyller en viktig funktion i arbetet med de frågor som ryms inom Parisavtalets artikel 12. I uppdraget ingår också att redogöra för hur dessa aktörer för närvarande bidrar till artikel 12, samt hur arbetet kan stärkas.

Naturvårdsverket ska också upprätta och ansvara för digital information om Parisavtalet, samt hur ländernas pågående klimatarbete svarar mot Parisavtalets temperaturmål.

Uppdraget ska redovisas till regeringen (Miljödepartementet) senast den 31 oktober 2020.

Bild av cocoparisienne från Pixabay