Nyheter

Lägsta priset på el sedan 2007

Elpriset för januari ser ut att bli runt 25 öre. Det är det lägsta elpriset för månaden sedan 2007. Det låga priset beror framförallt på den milda vintern, blåsigt väder och stora mängder nederbörd.

Spotpriset på elbörsen Nord Pool för januari 2020 ser ut att bli 25-26 öre/kWh. Det är det lägsta elpriset för månaden sedan 2007 och det lägsta elpriset oavsett månad sedan maj 2016.

– Jämfört med januari förra året är det 30 öre lägre elpris. För konsumenterna är det naturligtvis väldigt positivt, även om vintern inte är som den borde, säger Björn Björnson, elexpert på GodEl.

Det låga elpriset för januari beror främst på milda temperaturer i nästan hela landet. Vädret har även varit ovanligt blåsigt, vilket ger ökad produktion i vindkraftverken.

– Vi har fått rejäl snurr på vindkraften. Samtidigt ligger den hydrologiska balansen, alltså summan av våra vattenmagasin, snö och markvatten, på ett stort överskott. Det kommer sätta fortsatt press nedåt på elpriset framöver, särskilt om vädret fortsätter vara blött och blåsigt, säger Björn Björnson.

Bild: Pixabay