Nyheter

Annika Winsth: ”Tillväxtbotten är nog passerad”

Enligt Nordeas chefsekonom ANNIKA WINSTH har konjunkturen bottnat, i alla fall med avseende på tillväxten. ”Jag tror nog att vi har haft de sämsta kvartalen bakom oss”, säger hon till EFN Ekonomikanalen.

Det var i samband med en kapitalmarknadsfrukost arrangerad av Financial Meetings Öresund i Malmö som Annika Winsth gav sin syn på konjunkturläget.

– Tillväxtbotten är nog passerad men det betyder ju inte att utmaningarna är över, säger hon.

Konjunkturen utvecklas i olika takt inom olika delar av ekonomin, menade Annika Winsth.

– Arbetsmarknaden ligger efter så arbetslösheten kommer att öka och det gör den under en ganska lång period men om vi nu har en mild lågkonjunktur i Sverige så betyder det ju också att konsekvenserna på arbetsmarknaden i Sverige inte blir jättedramatiska, fortsätter hon.

När det gäller omvärldsfaktorer så kommer Annika Winsth att hålla mest koll på det amerikanska valet under 2020.

– Det är USA som sätter agendan och konjunkturellt blir det nog lite sämre där innan det blir bättre. Jag skulle gissa att vi har botten någon gång till sommaren och Trump kommer förstås att göra vad han kan för att hålla både konjunktur och börs på gott humör, säger Winsth.

Hon tror dock att USA snart kan komma att rikta blickarna mot Europa med fokus på handelsvillkoren och att det i förlängningen kan påverka exempelvis bilindustrin i Europa negativt.

Se hela intervjun här (3:34 min)

Bilden:
Annika Winsth chefsekonom på Nordea.
Bild: EFN Ekonomikanalen.