Nyheter

HiQ vinner affär och utvecklar sitt partnerskap med Epiroc

HiQ vinner affär med Epiroc kring utvecklingsteam för utveckling av mjukvara till Epirocs maskiner för gruv- och infrastrukturindustrin.

– Verkligen kul att vi vinner detta. Epiroc är bland de främsta i världen på att tillverka gruvmaskiner och har ett starkt innovationstänk kring sin utveckling. Vi har lång erfarenhet av denna typ mjukvaruutveckling, vilket är vår kärnkompetens på HiQ. Genom att jobba tillsammans bidrar vi tydligt till Sveriges industris konkurrenskraft, säger Lars Stugemo, vd och koncernchef på HiQ.

Gruvindustrin är i mångt och mycket industrins ryggrad och de mineraler och metaller som utvinns är förutsättningar för det moderna samhället. Samtidigt står de, som alla branscher i Norden, inför utmaningar att öka effektiviteten på ett hållbart och säkert sätt.

Nya tekniker som autonoma fordon, fjärrstyrning och batteridrift är viktiga delar av utvecklingen för framtiden. Svenska Epiroc är en ledande global produktivitetspartner för gruv- och infrastrukturindustrin och utvecklar borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning med stor fokus på innovation och digital utveckling.

– Vi har sedan många år tillbaka ett samarbete med Epiroc, och jag är både glad och stolt över att vi nu ökar vårt samarbete ytterligare. Det är ett kvitto på att vi håller hög kvalitet i våra leveranser, säger Anders Nilsson, vd för HiQ Mälardalen.

Epiroc och HiQ utvecklar nu samarbetet kring mjukvaruutveckling. Utöver tidigare åtaganden levererar HiQ två hela utvecklingsteam till Epirocs utvecklingssite i Örebro. Fokus för teamen ligger på att utveckla mjukvara till inbyggda system i gruvmaskiner för både ovanjord och underjord.

– Jag är verkligen nöjd att vi får till detta samarbete. Avgörande för affären var HiQs förmåga att snabbt leverera två hela utvecklingsteam. Det här gör att vi kan hålla hög hastighet i utvecklingsarbetet, vilket är viktigt för att dra nytta av dagens snabba teknikutveckling, säger Jörgen Appelgren, VP Automation & Technology Products på Epiroc.

Bild av Gerd Altmann från Pixabay