Nyheter

Kanonaden bygger södra Sveriges största vindpark

AF Gruppens dotterbolag Kanonaden Entreprenad AB ska projektera och bygga vägar, fundament och elnät för Vindpark Åby-Alebo på uppdrag av Stena Renewable AB. Kontraktet uppgår till 213 MSEK, exkl moms.

– Kanonaden har byggt flera vindkraftsanläggningar åt oss tidigare och vi har alltid varit nöjda. Bolaget har kompetensen att bygga stora vindparker och är dessutom en stark och lokal aktör i Småland. Båda dessa egenskaper är viktiga för oss, säger Peter Zachrisson, vd Stena Renewable.

Vindpark Åby-Alebo i Mönsterås kommun är den största i södra Sverige. Den består av 36 vindkraftverk med en totalhöjd på 200 meter och beräknas årligen producera cirka 500 GWh förnybar el. Detta motsvarar hushållsel för 100 000 villor.

Den förnybara elen minskar koldioxidutsläppen med omkring 300 000 ton per år, vilket är lika mycket som 167 000 vanliga bensin- och dieselbilar släpper ut under ett år.

– Återkommande kunder är ett kvitto på att vi skapar värde i våra projekt. Särskilt glädjande är det att få bidra till en vindpark som skapar klimatnytta under många år framöver, säger Andreas Rydbo, vd AF Gruppen Sverige.

Byggnationen av Vindpark Åby-Alebo påbörjas under våren och anläggningen väntas leverera el från första kvartalet 2022.

Kanonaden Entreprenad är ett av sju dotterbolag i AF Gruppen Sverige. Kanonaden utför traditionella mark- och anläggningsarbeten med särskild kompetens för byggnation av energianläggningar, betongarbeten och bergarbeten. Kanonaden-koncernen har kontor på nio platser i mellersta Sverige, med huvudkontor i Nässjö. Koncernen har 300 anställda och omsätter cirka 1 300 MSEK.

Bilden:
Vindpark Åby-Alebo kommer att få samma typ av verk som Stena Renewables Vindpark Kronoberget i Lekebergs kommun, som precis har tagits i drift.
Bild: Kanonaden