Nyheter

Geelys vd om strategin för Sverige

HANS OSCARSSON gick från att vara CFO på Volvo Cars till att bli vd för Geely Sweden Holdings – bolaget som företräder kinesiska Geely i Sverige. I en intervju hos EFN Ekonomikanalen i Göteborg berättar han om Geelys företagsstruktur och strategi.

Geely har gjort ett rejält intåg på den västsvenska arenan. Volvo Cars, Zenuity, Polestar, Geely Group Motorsport, Saxo Bank och Geelys innovationscenter Uni3 är bara några av bolagen som ingår i koncernen. Dessutom har bolaget hand om Geelys aktier i AB Volvo.

Förra året gav Geelys innehav ett pengaregn till moderbolaget. Volvo Cars gav en aktieutdelning på 2,8 miljarder kronor och aktierna i AB Volvo gav 1,7 miljarder. I inslaget får han frågan från EFN:s redaktör Anders Frick om hur prognoserna ser ut för i år.

– Det är kul att det är två bolag som det går bra för. Det har väl aldrig gått bättre än just nu, säger Hans Oscarsson.

Långsiktighet är något som brukar utmärka kinesiska bolag, men när det gäller Geely i Sverige så är några av nyckelorden snarare decentralisering, frihet under ansvar och snabbrörlighet.

– Jag hoppas att vi ska vara så snabbfotade som vi har varit. Det ska inte vara så mycket standstill, säger Hans Oscarsson till EFN.

Hans Oscarsson arbetade för Volvo Cars under nästan 30 år, bland annat under den tid då det pratades om ett samgående mellan Volvo och Renault, något som PG Gyllenhammar kämpade för. I intervjun kommenterar han det faktum att det inte blev någon affär, och vad detta har inneburit för Volvobolagen.

– Jag tror att utvecklingen har gått betydligt bättre tack vare att det inte blev någon affär. Företagen blomstrar ju och är i dag Sveriges två största företag, berättar han.

Se hela inslaget här (10:45 min, nytt fönster)

Bilden:
Hans Oscarsson, vd för Geely Sweden Holdings intervjuas i EFN:s studio i Göteborg.
Bild: EFN Ekonomikanalen.