Nyheter

Winnow och HCL Technologies ska minska matsvinn med AI-teknologi

Winnow är teknikföretaget bakom Winnow Vision, ett AI-verktyg som hjälper kökschefer att halvera mängden matavfall. I Davos visar man upp sin tekniska kompetens tillsammans med det ledande globala teknikföretaget HCL Technologies (HCL).

– HCL är en organisation som blickar framåt. Vi tror på att utforska ny teknik och skapa ett bättre samhälle genom att stötta startup-företag som ligger i utvecklingens framkant. Vi ser artificiell intelligens som en viktig del i att ta fram mer hållbara branschstandarder och hjälper därför gärna Winnow i deras strävan efter att minska matsvinnet inom hotell- och restaurangbranschen, säger Kalyan Kumar, Corporate Vice President och teknisk chef på HCL Technologies.

Winnow har haft en betydande tillväxt sedan förra årets lansering av AI-verktyget Winnow Vision, marknadens mest avancerade teknik för reducering av matavfall. Produkten har tagits fram för att automatisera avfallsspårning och göra köksverksamhet mer hållbar och ekonomiskt lönsam. Det har blivit tydligt att allt fler företag vill minska sitt matavfall – Winnow Vision används redan av en rad kunder globalt, från IKEA-varuhus till Armani Hotel i Dubai.

– Visst är vi stolta över vad vi har åstadkommit, och då har vi ändå bara börjat. Vårt mål är att 2025 kunna hjälpa hotell- och restaurangbranschen att rädda mat till ett värde av en miljard dollar per år, berättar Winnows grundare Marc Zornes.

Winnow Vision fotograferar matavfallet då det slängs och använder sedan bilderna för att lära sig känna igen det som kastas. Faktum är att Winnows-systemen redan är bättre än människor på att identifiera matavfall. För Winnows kunder innebär det här att systemen med tiden kan registrera kökets matavfall utan någon mänsklig inblandning. Maten kastas och uppgifterna samlas in automatiskt.

Detta är en banbrytande innovation som varit möjlig tack vare Winnows eget F & U-team inom ramen för HCL:s ETO Open Innovation Program.

Tekniken visas upp i HCL-paviljongens särskilda område för teknikdemonstrationer som en del av Technology for the Digital Enterprise 4.0. Livedemonstrationen pågår 21–23 januari 2020 i HCL Pavilion, The Escher Raumdesign, Promenade 115, 7270 Davos Platz.

Om Winnow:
Winnow är teknikföretaget bakom Winnow Vision, ett AI-verktyg som hjälper kökschefer att driva en mer lönsam och hållbar verksamhet genom att halvera mängden matavfall. Winnows anser att mat är för värdefull för att kastas bort och att vi kan utnyttja teknik för att förändra vårt sätt att använda den. Därför ser Winnows det som sitt uppdrag att hjälpa hotell- och restaurangbranschen att minska sitt matavfall genom att länka samman kökets olika delar, så att kökschefen kan driva sin verksamhet på ett mer effektivt sätt.

Bild: Pixabay