Nyheter

NSK-kulskruv vinner Monozukuri Award

NSK erhöll ”Encouragement Prize” för sin DIN-standardkulskruv vid prestigefyllda Advanced Monozukuri Parts Awards 2019. Juryn tog fasta på kulskruvens utmärkta hastighet och låga ljudnivå, liksom dess potential att förbättra noggrannhet och effektivitet i olika tillämpningar för verktygsmaskiner.

Advanced Monozukuri Parts Awards används för att betona vikten av Monozukuri (teknisk kompetens, kunskap och anda i Japans tillverkningsindustri) och produkterna väljs för att de utmärker sig och spelar en nyckelroll i industrin.

NSK:s DIN-standardkulskruv vann Encouragement Prize till följd av dess förmåga att tillhandahålla matningshastigheter på upp till 100 m/min, det högsta för en kulskruv av deflektortyp. Denna hastighet leder till snabbare verktygsmaskiner och därmed reducerade cykeltider i bearbetningsoperationer, vilket sparar pengar för slutanvändare.

En annan faktor som gynnades av domarna var minskade ljudnivåer, som med sina 4 dB (A) är lägre än de som erbjuds av konventionella NSK-kulskruvar av deflektortyp.

Vid tilldelnigen av utmärkelsen övervägde juryn också fördelarna för den globala tillverkningssektorn, inte bara Japan. Genom att dra nytta av den kompakta formfaktorn, som är unik för muttrar av deflektortyp, skapade NSK produkten i enlighet med DIN-standarder. Genom att följa DIN-standarder kan kulskruven uppfylla kraven hos ett brett urval av kunder i Europa.

Förutom hög hastighet och låg ljudnivå finns det många fler designattribut som särskiljer NSK:s DIN-standardkulskruvar på marknaden. Exempelvis ledde analysen och simuleringen av kulbeteendet under utvecklingen till en jämnare kulcirkulation i muttern. Detta attribut hjälper verktygsmaskiner att skära kvalitetsdelar med högre nivå av precision.

Advanced Monozukuri Parts Awards stöds av Japans ministerium för ekonomi, handel och industri samt Japans handels- och industrikammare. Priset instiftades 2004 och fokuserar på sex huvudområden: maskiner, fordon, elektriska och elektroniska apparater, miljöutrustning, hälso- och medicintekniska produkter samt dagligvaror.

Bilden:
NSK:s DIN-standardkulskruvar kan ge matningshastigheter på upp till 100 m/min.
Bild: NSK