Nyheter

PowerCells kinesiska dotterbolag får sin första order

PowerCells kinesiska dotterbolag, PowerCell China Fuel Cell (Shanghai) Co Ltd, har fått en beställning på en PowerCell S2 bränslecellstack från en ny kinesisk kund. Ordervärdet är inte signifikant men ordern är den första som tas av det nyligen startade kinesiska dotterbolaget. Stacken skall levereras till kunden i februari och användas för att testa och validera PowerCells bränslecellsteknologi.

PowerCells kinesiska dotterbolag PowerCell Fuel Cell Co Ltd har ett kontor med lokalanställda i Shanghai och kunde öppna sin verksamhet i oktober i år sedan alla erforderliga tillstånd erhållits. Verksamheten i PowerCell China leds av bolagets vd Yibo Zhao som arbetat på PowerCell sedan 2017.

Kina har sedan några år tillbaka infört stora subventioner för fordon som elektrifierats med hjälp av bränsleceller och vätgas och satsar stort på bränslecellsteknologin. PowerCell har haft ett flertal kunder på den kinesiska marknaden där bränslecellstacken PowerCell S2 lämpar sig väldigt bra.

PowerCell S2 är den enda bränslecellsstacken med PEM-teknologi (proton-exchange membrane) på marknaden som har god tålighet mot föroreningar och som kan köras på vätgas som antingen producerats genom reformering av andra ämnen eller som bildats som biprodukt. Kinesisk industri producerar stora mängder vätgas som restprodukt i samband med annan produktion.

Sedan en tid tillbaka rullar ett antal kinesiska bussar som utrustats med PowerCell S2 i dagliga fältprover i Kina.

– Kina ligger före när det gäller bränslecellsteknologin och för PowerCell är det avgörande att vi finns på plats och kan dra nytta av de satsningar som landet gör, säger Per Wassén, vd för PowerCell.

Bild: Pixabay