Nyheter

Först ut i Stockholm – Folksam återvinner pappershanddukar

Folksam tillsammans med Inspira, Essity och Stena Recycling blir först i huvudstaden med att återvinna pappershanddukar. Tack vare dispens från Stockholms stad kommer Folksams anställda och besökare kunna återvinna pappershanddukar och därmed minska miljöpåverkan.

Genom partnerskapet kommer Folksam, FM-bolaget Inspira och Essity samt Stena Recycling att starta återvinningen av pappershanddukar på Folksams huvudkontor i Stockholm under januari 2020. Tork PaperCircle® är världens första och enda återvinningstjänst av pappershanddukar. Tjänsten är utvecklad av hygien- och hälsobolaget Essity och lanserades i Sverige i början av 2019. Flera företag och kommunala verksamheter runt om i landet är igång med att samla in sina pappershanddukar för att låta dem återvinnas till nya mjukpappersprodukter.

– Det är jätteroligt att intresset för Tork PaperCircle är så stort och att så många företag vill börja återvinna pappershanddukar. Bara hos Folksam kommer vi kunna cirkulera cirka 12 ton pappershanddukar per år. Återvinningspotentialen av pappershanddukar bara i Stockholm är flera tusen ton vilket avsevärt sänker utsläpp och frigör förnybar råvara, säger Åsa Degerman, Cirkulär Affärsutvecklare på Essity.

I Sverige är kommunerna också en viktig del i det arbetet, inte minst för att de måste ge dispens från det kommunala avfallsansvaret. Med Stockholms stads dispens tas gemensamma steg mot ökad återvinning och cirkulärt samarbete.

– Inspira har erbjudit miljömärkta städtjänster i 15 år och arbetar ständigt för att hitta nya innovativa lösningar. Partnerskapet som resulterat i Tork PaperCircle är en del i det arbetet och det känns väldigt bra att vi kan bidra till bättre avfallshantering, säger Mari Tuveson, affärsområdeschef på Inspira.

På Folksam kommer toalettutrymmena att användas som vanligt, men med den skillnaden att de använda pappershanddukarna slängs i en separat behållare. Lokalvårdarna från Inspira tar hand om de sorterade pappershanddukarna och håller dem separerade från annat avfall. Med hjälp av Stena Recycling transporteras de sedan till Essitys pappersbruk i Lilla Edet, där de återvinns och blir till nya pappersprodukter. Genom att återvinna pappershanddukar till nya produkter sänks koldioxidavtrycket med minst 40 procent jämfört med befintliga lösningar för avfallshantering. . Det visar den livscykelanalys som Essity genomfört. Pappersfibren kan återanvändas cirka sju gånger tills de är för korta och inte längre kan bli nya pappersprodukter.

– Folksam har arbetat med miljö- och hållbarhetsfrågor i decennier och vårt hållbarhetsarbete genomsyrar alla delar av verksamheten. Det är glädjande att vi genom Tork PaperCircle kan börja arbeta cirkulärt inom ytterligare ett område. Tjänsten gör det möjligt för våra anställda och besökare att enkelt återvinna pappershanddukar och därmed bidra till miljöarbetet, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på Folksam.

I Sverige används tjänsten redan hos Mölndals stad, AstraZeneca, Essity och ytterligare kunder inom Mölndal stad. Ängeholms kommun är först i landet med att införa tjänsten på skolor. Sedan tidigare finns Tork PaperCircle® även i Tyskland, Belgien och Nederländerna.

Tork PaperCircle® är en innovativ tjänst där avfall används som en resurs genom att omvandla använda pappershanddukar till nya mjukpappersprodukter. Genom att återvinna pappershanddukar till nya produkter sänks koldioxidavtrycket med minst 40 procent jämfört med befintliga lösningar för avfallshantering enligt resultatet från en livscykelanalys (Life Cycle Analysis, LCA) som utfördes av Essity Tork och verifierades av IVL, Svenska Miljöinstitutet, 2017, där processerna som undvikits har tagits med i beräkningen. Mer information om Tork PaperCircle®: https://www.tork.se/om-tork/hallbarhet/tork-papercircle/

Om Tork®
Varumärket Tork erbjuder ett komplett utbud av produkter och tjänster inom hygien för kunder inom allt från restaurang och vård till kontor, skolor och industri. Produktutbudet omfattar dispensrar, pappershanddukar, toalettpapper, tvål, servetter samt torkpapper för industri och kök. Tack vare sin specifika kunskap om hygien, funktionell design och hållbarhet har Tork blivit marknadsledande. Tork är ett globalt varumärke som tillhör Essity och en engagerad samarbetspartner till kunder i över 80 länder. För mer information om de senaste nyheterna och innovationerna från Tork, gå till www.tork.se

Bild: Essity