Nyheter

Materialflödet reproduceras perfekt i miniatyr med LEGO

WENKOs logistikcenter i Baal, Tyskland, nära Düsseldorf, moderniserades grundligt 2017 av systemintegratören REMA TEC GmbH. Nästan hela Interrolls lösningsportfölj användes vid utbyggnaden. För utbildningsändamål och för att illustrera den övergripande lösningen skapades en imponerande modell helt och hållet med LEGO®-klossar för Interroll Academy i Baal.

De färgglada LEGO®-bitarna uppskattas för sin kreativa användbarhet runt om i världen, men modellen i Baal är ett riktigt blickfång och perfekt bevis på prestanda även för erfaren logistikpersonal. Totalt användes 135 000 LEGO®-bitar; bara de detaljerade racknivåerna med Interroll Carton Flow krävde 40 000 klossar. Det är inte konstigt att modellen väger över 120 kg.

Klaus Blumenschein var projektledare för Interroll vid leveransen av materialflödeslösningarna för det ”riktiga” WENKO-distributionscentret och drev även projektet för modellbygget.

– Vi använde den optimala skalan 1:40 här, så vi kunde presentera Interroll-lösningarna optimalt med LEGO®. Miniatyrsystem för pallflödeslagring och kartongflöde, bandtransportörer, sorterare med destinationer och transportbandskurvor har återskapats, förklarar han.

– På detta sätt kan vi använda modellen för att illustrera alla materialflödesprocesser.

Originalmoduler – kopiamoduler

LEGO®-modellen upptar ett utrymme på 200 x 150 x 55 centimeter och har belysning i alla plocktunnlar och ovanför sorteringslinjerna. Projektet tog mer än ett halvt år att slutföra och själva byggandet tog sju veckor. Pascal Lenhard från Berlin-baserade Brickmonster engagerades i projektet och har redan lyckats med objekt som Berlin Airport, Giant Ferris Wheel i Wiens Prater och liknande ambitiösa LEGO®-modeller.

Kunden, samt Interroll Academy och alla andra som är involverade i det ”riktiga projektet”, är mycket nöjda med resultatet. Modellen har anpassats exakt till det verkliga WENKO-projektet, men har behållit den typiska LEGO®-karaktären.

Om man tittar närmare på kopian kan man upptäcka många detaljer, en del överraskande och underhållande, som en LEGO®-pirat eller drottningen.

Bild: Interroll