Nyheter

Vattenfall inleder energisamarbete med bagerigrossisten Kobia i Stockholm

Bageri- och konditorigrossisten Kobia och Vattenfall har tecknat ett nytt avtal som innebär att Vattenfall köper överskottsvärme från Kobias lagerenhet i Tyresö i södra Stockholm. Den överskottsvärme som genereras i Kobias produktion kommer att återvinnas i Vattenfalls lokala fjärrvärmenät.

Kobia förser bagerier och konditorier runt om i Sverige med ingredienser. Ett av företagets tre lager ligger i Tyresö. Företagets kyl- och frysanläggningar där alstrar mycket värme som hittills har gått till spillo. Nu väljer man att ingå ett energisamarbete med Vattenfall, via affärsmodellen SamEnergi, där överskottsvärmen fångas upp och istället levereras för hållbar användning i fjärrvärmenätet.

– Vi är mycket glada över att Kobia valt en SamEnergilösning där vi tillsammans kan bidra till ett minskat klimatavtryck. Båda parter får bättre lönsamhet samtidigt som vi bidrar att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation, en win-win, säger Ulrika Jardfelt, chef för Vattenfall Värme Sverige.

Minskad koldioxidbelastning
Det nya avtalet sträcker sig över fem år med start för leverans i maj 2020. Kobias överskottsvärme beräknas leverera cirka 400 MWh, vilket motsvarar en minskad koldioxidbelastning med sex ton per år. Kobia har nyligen bytt ut sin befintliga kylutrustning till en ny anläggning som är miljömässigt bättre och som kan leverera överskottsvärme med en leveranstemperatur på 80 grader.

– Vi har under flera år tittat på olika besparingar när det gäller energiförbrukning. Tekniken går framåt vilket innebär att det är lättare att räkna hem investeringar, för som i detta fall överskottsvärme. Det känns jättebra att bli SamEnergi-partner och fint att ta vara på den energi som tidigare gick till spillo, säger Ulf Malmsten, VD Kobia.

Vattenfall Värme lanserade SamEnergi under hösten, där idén är att köpa överskottsvärme från små och medelstora företag, i närheten av Vattenfalls fjärrvärmenät. Liknande samarbeten har tidigare inletts med Lindvalls Kaffe i Uppsala och Dagabs fryslager i Jordbro.