Nyheter

Skogsstyrelsen ser över redovisning av skogsbrukets frivilliga avsättningar

Skogsstyrelsen ska med beaktande av den privata äganderätten till skog ta fram ett förslag för en transparent uppföljning av skogsbrukets frivilliga avsättningar. Syftet med uppdraget är att myndigheterna ska få till en bättre utvärdering av naturvårdsarbetets sammantagna effekter i skogen.

Skogsstyrelsen har sedan tidigare utvecklat en uppföljning av arealen frivilliga avsättningar och redovisar den statistiken årligen via Statistiska centralbyrån (SCB). Skogsstyrelsen har identifierat fortsatta utvecklingsbehov och uppdraget som regeringen nu ger till Skogsstyrelsen avser förbättra underlaget till redovisningen vad gäller avsättningarnas geografiska läge, varaktighet och naturvårdskvalitet. Uppdraget bidrar också till att undvika dubbelräkning av exempelvis formellt skydd och frivilliga avsättningar.

– För att kunna föra ett meningsfullt samtal om skogens nyttjande är det viktigt att begrepp och definitioner är tydligt avgränsade så att olika aktörer menar samma sak när begreppen används, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Uppdraget till Skogsstyrelsen ges i regleringsbrevet för 2020 och ska utföras i samarbete med Naturvårdsverket och redovisas till Regeringskansliet senast 30 september 2020