Nyheter

Midsummers och Benders första installation av osynliga solpaneler på takpannor

Under december gjordes den första installationen av Midsummers och Benders solpaneler, Bender SunWave, på ett kedjehustak i Järfälla utanför Stockholm. ”Vet man inte om det, går det inte att se att det är solpaneler på taket”

Tidigare i år presenterade solenergitekniksföretaget Midsummer en unik solpanelslösning speciellt anpassad till Sveriges populäraste takpanna – Bender Palema. Sedan i oktober har leveranserna av skräddarsydda solpaneler som följer takpannans form strömmat från Midsummers nyinvigda produktionsanläggning på huvudkontoret i Järfälla och nu har den första installationen hos kund gjorts. 

– Intresset har varit stort och vi är glada att första installationen nu är på plats. Installationen gick mycket smidigt och smälter in oerhört bra i området. Vet man inte om det, går det inte att se att det är solpaneler på taket, säger Ove Bender, VD, Benders.

Den specialanpassade solpanelen säljs via Benders under namnet Bender Sunwave och monteras lika enkelt på befintligt tak som att lägga nytt. Resultatet blir helt integrerade solpaneler som varken syns eller märks på annat sätt än att taket börjar producera el.

– Det är kul att se hur våra byggnadsintegrerade solpaneler verkligen ser ut på plats hos kund. Det stora intresset för Palema SunWave och våra andra byggnadsintegrerade produkter visar på att solpaneler börjar bli ett byggnadsmaterial som alla andra, med självklara förväntningar på både utseende och prestanda, säger Sven Lindström, VD, Midsummer.

Samarbetet med Benders är en del av Midsummers nya strategi att utveckla och producera solpaneler både i egen regi och via kontraktstillverkare för försäljning via utvalda partners. Detta sker paralellt med företagets kärnverksamhet som är att tillverka produktionsutrustning för solceller. 

Midsummers DUO-system har tagit positionen som det mest spridda tillverkningsverktyget för flexibla CIGS-solceller i världen. Midsummer är idag världsledande på att kunna producera lätta, böjbara, robusta solpaneler med hög energieffektivitet.