Nyheter

CELLINK i samarbete med Made In Space för att utveckla bioprintning i rymden

CELLINK tillkännagav i dag sitt partnerskap med Made In Space, Inc. (MIS), branschledande inom rymdtillverkningstekniker, för att utveckla avancerad bioprintningsteknik i rymden. Partnerskapet innebär en kombination av MIS-expertis inom additiv tillverkning i mikrogravitet och CELLINKs innovativa teknik för bioprinting, och kommer att utnyttja mikrogravitationsmiljön för att få insikter i vad som kan förbättra läkemedelsscreening och cancerforskning på jorden.

– CELLINK stödjer rymdprogram i USA med vårt djupa engagemang för banbrytande innovation, omfattande portfölj av teknologier samt forskare och ingenjörer i världsklass, säger CELLINKs medgrundare och VD Erik Gatenholm. Vi är glada över att samarbeta med Made In Space för att förfina bioprintningstekniker som kan komma att stödja och förbättra framtida uppdrag inom rymdflyg och rymdutforskning.

Genom detta strategiska partnerskap avser CELLINK och MIS att anpassa sina tekniska kompetenser och identifiera teknikutvecklingsmöjligheter inom flera områden, inklusive International Space Station och framtida plattformar.

Bioprinting har potential att minska riskerna med besättningens hälsa och säkerhet vid långvariga rymduppdrag där tillgång till standardiserade medicinska anläggningar inte är tillgängliga. Bioprintfunktioner optimerade för att fungera i rymdmiljön kan göra det möjligt för framtida rymdbesättningar att utveckla hud- och benplåster för att underlätta sårläkning i rymden.

CELLINK har sedan tidigare erfarenhet av rymden och har samarbetat med Rymdverket och Uppsala universitet för att skjuta upp bioprintade stamceller ombord på raketen MASER 14 i juni 2019.

MIS grundades 2010 och har varit pionjärer inom rymdtillverkningstekniker sedan den första demonstrationen av additiv tillverkning i rymden 2014. Företagets uppdrag är att industrialisera låg jordbana och stödja framtida rymdutforskning genom tillverkning och montering på bana och materialutveckling.

Bild av Arek Socha från Pixabay