Nyheter

Stor besvikelse efter klimatmötet i Madrid

Utfallet av klimatförhandlingarna på FN:s klimatmöte COP 25 visar på en avgrund mellan kraven på skarpa åtgärder och politisk handling. Naturskyddsföreningen har följt förhandlingarna på plats i Madrid och är djupt besviken över resultatet.

– Trots att 2019 varit ett år av mobilisering och engagemang utan motstycke för att öka ambitionerna i klimatpolitiken har ministrarna från världens länder nu lämnat klimatmötet i Madrid utan löften om att skruva upp sitt klimatarbete. Det sätter en stark press på EU och alla länder med stora utsläpp att så tidigt som möjligt under nästa år lägga fram uppdaterade klimatåtaganden i linje med vad som krävs för att leva upp till Parisavtalet och begränsa uppvärmningen till 1.5 grader, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

– Jag har följt klimatförhandlingarna sedan 1996 och jag har aldrig upplevt en liknande avgrund mellan vad vetenskapen och folket kräver och vad den gemensamma globala politiken levererar. Ett antal länder har valt att sätta sina egna intressen före planetens och blockera möjligheten att komma fram till något som inger hopp om infriade klimatlöften. I ljuset av vad som står på spel är det helt oacceptabelt, och vi från miljörörelsen som har följt förhandlingarna i Madrid är därför djupt besvikna, säger Karin Lexén.

En avgörande fråga för årets klimatmöte har varit att få till regler för samarbetsmekanismerna och utsläppshandeln under Parisavtalet. Tidigt på söndagsmorgonen stod det klart att de länder som gjort vad de kunnat för att vattna ur reglerna inte gav med sig, och förhandlingarna har därför avslutats utan att en överenskommelse kunnat nås.

– En liten ljusglimt mitt i all besvikelse är trots allt att en grupp länder till slut vägrade acceptera kryphål i de regler för handel med utsläpp som förhandlades här. Vi i civilsamhället har varit glasklara i vårt budskap om att det är bättre att avbryta förhandlingarna och plocka upp dem nästa år, än att anta något som riskerar att underminera hela Parisavtalet. Därför välkomnar vi att det inte kom något beslut i frågan, säger Caroline Westblom, klimatsakkunnig på Naturskyddsföreningen, på plats i Madrid.

– Trots ländernas oförmåga att leva upp till vad forskningen och folket kräver är det absolut inget alternativ att sluta kämpa för de klimatåtgärder som krävs. Hela civilsamhället, inklusive miljöorganisationer, unga och urfolk har under de här två veckorna visat tydligare än någonsin att vi gemensamt kommer att hålla våra regeringar ansvariga att leverera för att leva upp till Parisavtalet, säger Caroline Westblom.

Bild av Gerd Altmann från Pixabay