Nyheter

QTF TECH TALK #8 – Expansionskärl, säkerhetsventil och toppavluftare står för flest haverier

Expansionskärl med felaktig expansion står för flest haverier i värmesystem. De skapar vakuum i systemet som gör att automatiska toppavluftare suger in luft. Det första QTF gör vid besiktningar är att stänga bort toppavluftare och uppmana till att kontrollera expansionskärlet och säkerhetsventil. Därefter kan systemet snabbavgasas.

När QTF träffar kunder inom VVS-branschen; fastighetsägare, VVS-konsulter, entreprenörer, installatörer, drifttekniker m.fl., får man ofta frågor som egentligen har enkla svar, men av olika anledningar inte är så kända. Man tänkte försöka ändra på det genom att bjuda på förklaringar till vanliga frågor i en videoserie med korta klipp. Det här är QTF TECH TALK #8.

QTF Sweden AB, med huvudkontor i Kalmar, arbetar i hela Sverige med avgasning och rening av systemvätskor i värme-, kyl- och ÅV-system i kommersiella fastigheter inom både industrin och offentliga verksamheter. Man erbjuder en 6-stegsmetod med bl.a. besiktning, rengöring, snabbavgasning och underhållsavtal för att optimera systemvätskan och därmed funktionen i systemen. Metoden kallas QTF-metoden.

Bilden:
Felinställda expansionskärl tillsammans med toppavluftare skapar haverier genom att luft sugs in i systemen.
Bild: QTF