Nyheter

ABB öppnar Robotics Experience Center i Västerås

ABB tillkännagav idag öppnandet av det nya Robotics Experience Center i Västerås. Centret ska göra det möjligt för ABB att tillsammans med kunder och partners från både industrin och den akademiska världen, att samarbeta för att utveckla nya robottekniker och tillverkningslösningar.

Centret kommer att kunna vara en möjlighet för små och medelstora företag, till exempel inom generell industri, att investera i robotautomation för att bevara och öka sin konkurrenskraft.

På Robotics Experience Center kan ABB:s kunder och partners lära sig mer om ABB:s robotverksamhet samt få inspiration kring den senaste utvecklingen inom robotautomation, testa nya idéer och utveckla nya robotlösningar. Utbildningsverksamheten ABB University erbjuder också kurser i robotteknik på plats i Robotics Experience Center.

Det 1 000 kvadratmeter stora demo-, test- och utbildningscentret ligger i ABB Robotics huvudkontor på Finnslätten i Västerås och består av fler än 25 industrirobotar, inklusive de senaste medlemmarna i YuMi®-familjen.

Det går att testa svetsprogrammering, maskinbetjäning och ABB:s kollaborativa lösningar samt att utbilda sig brett, i allt från programmering till robotoperatör. Kunder och andra besökare kan också få uppleva tillverkningsmiljöer i en virtuell verklighet i RobotStudio för att förstå hur VR och digitala tvillingar kan vara till hjälp vid bland annat virtuell drifttagning.

– Vårt nya Robotics Experience Center har byggts för att dela ABB:s kunnande, teknologi och erfarenhet inom robotautomation med våra kunder, universitet och högskolor, ingenjörer och produktionsexperter från olika industrier runt om i landet. Vi vill tillsammans med dem utveckla innovativa lösningar för ett konkurrenskraftigt Sverige, säger Dennis Helfridsson, chef för ABB:s affärsområde Robotics & Discrete Automation i Sverige och tillträdande vd för ABB Sverige.

Små och medelstora företag är viktiga för svensk industri, men de har inte alltid specifika kunskaper eller tillräckligt med resurser för att få tillgång till den senaste tekniken. Robotics Experience Center syftar därför

till att stimulera dessa företag att utveckla sin verksamhet genom att delta i samarbetet i centret och främja nästa generations robot- och automationsteknik.

Invigningsceremoni med robotdans

Robotics Experience Center invigdes officiellt av Emil Högberg, statssekreterare till näringsminister Ibrahim Baylan, Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanlands län och Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande i Västerås stad, tillsammans med Johan Söderström, vd för ABB Sverige och Europachef för ABB Power Grids, Dennis Helfridsson, chef för ABB:s affärsområde Robotics & Discrete Automation i Sverige och tillträdande vd för ABB Sverige, Susanne Timsjö, marknads- och försäljningschef för ABB Robotics & Discrete Automation i Sverige, Madeleine Winberg, regionchef Service samt Jesper Lundstedt, teknisk säljare, Robotics.

Invigningen följdes av en spektakulär robotshow, som involverade robotarna i Robotics Experience Center. Gästerna fick också uppleva en föreställning där den välrenommerade koreografen Fredrik “Benke Rydman” dansade med en av ABB:s största, starkaste och tyngsta industrirobotar– den 900 kilo tunga IRB 6620. Den delikata duetten från “Våroffer” påvisade samarbetet mellan människa och robot och framfördes i samverkan med Kulturhuset Stadsteatern.

Det hölls även demonstrationer i Robotics Experience Center, liksom presentationer av produktuppdateringar och innovationsuppdateringar från ABB Robotics. Dagen fortsatte på Steam Hotel i Västerås där ABB:s kunder och partners, politiker och representanter från myndigheter och akademin lyssnade på föredrag om automation och robotisering. Ledare från Volvo Bussar, Ericsson, Exeger, Alimak, Sandvik, RobNor och andra aktörer presenterade inspirerande exempel kring den senaste utvecklingen inom industri och digitalisering, 5G och elektrifiering av fordon.

– Det har varit en fantastisk dag och vi är mycket glada över att ha kunnat välkomna mer än 150 representanter från hela industrisverige till Västerås och dela med oss av hur det nya Robotics Experience Center kommer att hjälpa till att främja automatiseringen och erbjuda nya insikter för företagen. Det är ett viktigt steg i utvecklingen av robottekniken i Sverige eftersom det nya centret kommer att kunna säkerställa att våra kunder fortsätter att få de mest högkvalitativa produkterna och de senaste innovationerna, säger Susanne Timsjö, marknads- och försäljningschef för ABB Robotics & Discrete Automation i Sverige.

Bilden:
Anders Teljebäck, Minoo Akhtarzand och Emil Högberg inviger centret. I bakgrunden syns (f v.): Johan Söderström, Dennis Helfridsson, Madeleine Winberg och Jesper Lundstedt.
Foto: Jonas Bilberg