Nyheter

Tekniska verken ökar sitt ägande i Bixia

Borgholm Energi har sålt samtliga sina aktier i Bixia till Tekniska verken i Linköping, som nu ökat sin ägarandel i Bixia med 2,43 procent.

Borgholm Energi vill fokusera sin verksamhet inom kommunen, därför säljer de sina aktier i Bixia. Borgholm Energi står inför stora investeringar, bland annat inom vatten och avlopp, och affären är en del av den finansieringen.

Tekniska verken äger redan idag större delen av Bixia som är en av de stora elhandlarna på marknaden.

– Det är strategiskt viktigt för Tekniska verken att kunna erbjuda våra kunder ett komplett produktutbud, där elhandeln är en betydande del av det. En stor del av Bixias kunder finns på ägarorterna och vi ser ett ökat intresse för närproducerad, förnybar el som Bixia levererar. Vi ska nu också titta på hur formerna för det redan mycket goda samarbetet mellan delägarna kan utvecklas ytterligare, säger Charlotta Sund, vd och koncernchef för Tekniska verken och styrelseordförande i Bixia.

Övriga delägare i Bixia är Mjölby-Svartådalen Energi AB, Oxelö Energi AB, Nässjö Affärsverk AB, Sandviken Energi AB och Alvesta Energi AB. Samtliga delägare ser elhandeln som en viktig del av sitt totala erbjudande.

Köpesumman för aktierna uppgår till 10,4 miljoner kronor. Tekniska verken äger tillsammans med dotterbolaget Mjölby-Svartådalen Energi 84,52 procent av aktierna i Bixia efter affären.