Nyheter

Energisektorn inleder det nya året med stark jobbprognos

Arbetsgivare inom energisektorn förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under det första kvartalet 2020, med en optimistisk sysselsättningstrend på +10 procent. Det är ett rejält uppsving jämfört med inledningen på 2019, då jobbprognosen i energisektorn låg på +1 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +4 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

– Även om det höga trycket på svenska arbetsmarknaden nu dämpas överlag så ser vi en stark jobbprognos för energisektorn i början på nästa år. Samtidigt vet vi att det råder utbredd kompetensbrist. På en arbetsmarknad i snabb förändring ändras kompetensbehoven ständigt, och därför krävs systematiska åtgärder för att kompetensutveckla arbetskraften. Annars riskerar arbetsmarknaden att stå inför en ökande arbetslöshet och en stor kompetensbrist på samma gång, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup.

Sysselsättningstrenden för energisektorn ligger på +10 procent för det första kvartalet 2020, vilket innebär att arbetsgivare förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft i början av nästa år. Prognosen innebär ett rejält uppsving på nio procentenheter jämfört med motsvarande period föregående, då prognosen låg på svaga +1 procent. Jobbprognosen är också något starkare än föregående kvartalsprognos, som låg på +7 procent.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på +4 procent, vilket innebär att svenska arbetsgivare förväntar sig en något ökad efterfrågan på arbetskraft under årets första kvartal.

Prognosen är dock svagare jämfört med de senaste ett och ett halv året av mer optimistiska prognoser för jobbtillväxten. Sysselsättningstrenden är fem procentenheter svagare än föregående kvartal och tre procentenheter svarare jämfört med motsvarande period förra året, då prognoserna låg på +9 respektive +7 procent.

Svenska branscher med starkast jobbprognoser:
• Tjänstesektorn (finans-, fastighets- och uppdragssektorn), +13 procent
• Byggbranschen, +11 procent
• Energisektorn, +10 procent
• Hotell- och restaurangbranschen, +9 procent
• Gruvnäringen, +8 procent.

Bild: ManpowerGroup