Nyheter

Biond skalar upp biogasproduktionen i Sävsjö genom långsiktigt avtal med FordonsGas

Biond har tecknat ett 10-årigt avtal med FordonsGas Sverige avseende ca 13 GWh biogas. Avtalet innebär att Bionds anläggning i Sävsjö nu kan växa genom ökad produktion, utbyggnad och rekrytering av personal. Den närproducerade gasen kommer att användas som drivmedel för busstrafiken i Jönköpings län.

Avtalet med Fordonsgas om 13 GWh innebär nästan en fördubbling av nuvarande biogasproduktion i Sävsjö. För att öka produktionen kommer Biond att investera 6 miljoner kr, varav 2,8 miljoner kr från Klimatklivet, i en utbyggnad av anläggningen. Dessutom kommer ytterligare en person att anställas.

– Vår målsättning och strategi har sedan 2017 varit att öka produktionen i Sävsjö. Tack vare ett nära samarbete mellan FordonsGas Sverige och Buss i Väst (Bivab) som resulterat i detta avtal kan vi nu fullfölja vår intention och satsa på framtiden, vilket känns jättekul, säger Åsa Yhlen, platschef.

Biogasen i Sävsjö produceras idag huvudsakligen från flytgödsel som hämtas ifrån lantbruk i närområdet. För att öka produktionen av biogas kommer Biond att ta in mer matavfall, slaktavfall och annat organiskt avfall.

– Vi är glada över att kunna köpa biogasen från en lokal producent. När vi åker buss och kör bil på vårt eget avfall ser vi verkligen biogasens styrka. Med rätt krav i upphandlingarna kan vi sluta kretsloppet och få en hållbar transportlösning säger Danny Wong, marknadschef FordonsGas Sverige AB.

FordonsGas kommer sälja vidare biogasen till Bivab som vunnit upphandlingen gällande länstrafiken i Jönköpings län. Bivab kommer sedan att distribuera biogasen till sina underleverantörer och även anordna den tankstationsinfrastruktur som krävs.

– Vi är mycket nöjda och stolta att kunna köra på lokalproducerad biogas, och bidra till att biogasen sprids i hela länet säger Christer Pettersson, vd Bivab.

– Detta är väldigt positivt för regionen, det lokala näringslivet och vi tar viktiga steg mot ett mer hållbart samhälle avslutar Åsa Yhlen.