Nyheter

Vad är nonwoven? På riktigt!

Nonwoven är inte ETT material – det är en familj med olika material. Det finns minst tio olika typer av nonwovenmaterial. Varje material kan designas med en massa olika typer av egenskaper vilket gör nonwoven till tillverkningsindustrin favoritmaterial – oavsett vilket segment man är verksam inom.

Den bredd av egenskaper som du kan få ut av nonwoven är verkligen exceptionell. Det finns nonwovenmaterial med mjuka följsamma egenskaper till nonwoven som är hårt och robust. Vissa material, som exempelvis spunbond, kan både bli mjukare eller hårdare.

Många nonwoven påminner om textil, men det finns även nonwoven som påminner om papper (tex wetlaid) eller om hårdplast (tex glasfiber).

Nonwoven har en väldigt dynamisk relation till vätska och luft. Det finns nonwoven som är designade att spärra vätska eller luft, men det finns också nonwoven som släpper igenom vätska eller luft. Det finns nonwoven som antingen absorberar eller inte absorberar vätska.

Det finns nonwoven (såsom spunbond eller glasfiber) som tål väldig hårda förhållanden, såsom höga temperaturer, UV-strålar, alkohol och elektricitet.

Hur skapar man olika egenskaper?

De fiber som används för att producera nonwoven har stor effekt på slutresultatet och materialets egenskaper. Nonwoven kan tillverkas av olika slags plastfiber som i sin tur även kan blandas ut med andra material. Vissa nonwoven beläggs med annat material för att påverka eller skapa nya egenskaper.

Tillverkningsmetoden påverkar såklart också materialets egenskaper – ibland behandlar man materialet med värme (Termiskt bunden nonwoven) eller kemiska ämnen (Kemiskt bunden nonwoven) för att göra materialet mer eller mindre luftigt, hårdare, mjukare, eller mer eller mindre robust. Ibland behandlas materialet med exempelvis nålar för att skapa ett perfekt täthet och genomsläpp för luft eller vätska.

I visa material används oändligt långa fiber medan andra material tillverkas av huggna fiber vilket i sin tur skapar olika egenskaper.

Spunbond: det mest flexibla nonwovenmaterialet
Belagd Nonwoven: nonwoven kan beläggas med annat material för att påverka genomsläpp och hållbarhet.
Kemiskt bunden nonwoven: mjukt och följsamt
Elastiskt nonwoven: stretchigt nonwoven
Wetlaid: pappersliknande nonwoven
Spunlace: mjukt och stretchigt
Nålfilt: mjuk eller stabilt med högre eller lägre genomsläpp
Glasfiber: robust och hållbart för hårdare förhållanden
Termiskt bunden nonwoven: Absorberande, elastiskt och bra för rengöring
Hållbar nonwoven: Nonwoven som kan brytas ner, återvinnas eller återanvändas.

Branscher som använder nonwoven

Olika branscher och segment använder nonwoven på väldigt olika sätt. Nonwoven används inom bygg, i hygienartiklar, på sjukhus, i livsmedelsförpackningar, möbler och sängar, bilar och båtar, absorbenter, filter och i wipes.

Bild: Scandinavian Nonwoven AB