Nyheter

Nederman förvärvar Gasmet Technologies Oy

Nederman har idag tecknat avtal om förvärv av 100% av aktierna i det finska bolaget Gasmet Technologies Oy. Gasmet är världsledande inom området FTIR gasanalys och tillhandahåller systemlösningar för kontinuerlig utsläppsövervakning, kvicksilver- och dioxin monitoringsystem samt portabel övervakning.

Bolaget är baserat i Helsingfors, men har global täckning via helägda verksamheter även i Tyskland, Storbritannien, Kanada, Hong Kong och Österrike.

Gasmet bildades i Finland 1990, och är idag det ledande teknikbolaget inom FTIR gasanalys (Fourier Transform Infrared Spectroscopy) och system för utsläppsövervakning.

Bolaget är fokuserat på att utveckla, tillverka och marknadsföra produkter och kompletta system för en rad applikationer inom industri, miljö och säkerhet. Gasmets produkter används både för kontinuerlig och portabel övervakning.

Bolaget har idag marknadens största projektportfölj av FTIR analys med totalt över 4 000 installerade enheter på ca. 80 marknader. Inom sitt område är Gasmet kända för innovativa, kunddrivna och pålitliga lösningar.

Köpeskillingen uppgår till ett Enterprise Value om ca. 56 MEUR på kontant- och skuldfri basis och finansieras genom en kombination av kontanter och befintliga bankfaciliteter.

Under verksamhetsåret 2018 omsatte Gasmet drygt 21 miljoner Euro, med ett 100-tal anställda. Omsättningen för 2019 förväntas markant överstiga föregående års.

EBITDA-marginalen för den förvärvade verksamheten överstiger motsvarande marginal inom Nederman-koncernen men med hänsyn till förvärvskostnader och att Nederman kommer att konsolidera verksamheten endast under en kort period av verksamhetsåret 2019 förväntas förvärvet ge Nederman-koncernen ett positivt resultat per aktie med start verksamhetsåret 2020.

Gasmet kommer att ingå i division Nederman Monitoring & Control Technology, där bolagets övervakningsteknologi väl kompletterar befintliga teknologier för mätning och övervakning av gaser och partiklar från tidigare förvärv av NEO Monitors (förvärvat 2017) och Auburn FilterSense (förvärvat 2018). Gasmet kommer fortsatt att verka med oförändrad organisation och under dess nuvarande varumärket, medan deras teknologi successivt integreras in i Nedermans kundlösningar samt det digitala erbjudandet baserat på koncernens IoT-plattform Insight.

– Vi ser en strategiskt riktig matchning mellan Nederman och Gasmet. Genom förvärvet får vi tillgång till en världsledande teknologi som väsentligt stärker vårt erbjudande inom Monitoring & Control och digitala lösningar. Det flyttar oss ytterligare i riktning mot vår vision att kunna erbjuda Clean Air as a Service och stärker vår position som branschledare inom framtidssäkra lösningar för ren luft” konstaterar VD och koncernchef Sven Kristensson.

Bild av edar från Pixabay