Nyheter

Åsbrink uppmanar Magdalena Andersson att höja skatterna

ERIK ÅSBRINK är skeptisk till förmågan att upprätthålla välfärdsstaten med dagens skattenivå. Det säger han i EFN Möter med EFN:s programledare och ekonomijournalisten JOHAN SCHÜCK.

Erik Åsbrink, svensk finansminister mellan 1996 och 1999, berättar om sin aktuella biografi om Gunnar Sträng som var finansminister i Sverige i 21 år. Åsbrink anser att Sträng har haft en väsentlig roll i att bygga det välfärdssamhället i Sverige.

”Han var med och formade det svenska välfärdssamhället. Han har kanske spelat en större roll där än någon annan”, säger han till EFN.

Åsbrink tycker att nuvarande finansminister Magdalena Andersson går i linje med Gunnar Strängs finanspolitik om ordning och reda i statsfinanserna. Han tror däremot att skattenivån starkt skulle ifrågasättas.

”Jag tror att det är svårt att upprätthålla en god välfärd med dagens skattetryck.”

Han menar att dagens skattenivå och diskussioner om än lägre skatter inte går ihop med svenska partiers fokus på polis, försvar, skola och sjukvård. Åsbrink menar att de välfärdssatsningar och samhällstjänster som flera partier efterfrågar kräver högre skatter.

Se hela intervjun här (31:58 min, nytt fönster)

Bilden:
Erik Åsbrink, tidigare finansminister, i EFN Möter med Johan Schück, EFN:s programledare och ekonomijournalist.
Foto: EFN Ekonomikanalen