Nyheter

Svenska industriföretag påverkas av finska industrifackens omfattande strejk

Det  är drygt 35.000 arbetare inom tio avtalsbranscher lägger ned arbetet den 9 december. Motsättningarna gäller främst förlängningen av arbetstider som kom med konkurrenskraftavtalet och röda dagar, i Finland kallad ”söckenhelger”, rapporterar Dagens Industri.

– Det är beklagligt att vi är tvungna att ta till så här hårda åtgärder, men inget annat verkar hjälpa. På söndagen tvingades vi avbryta förhandlingarna för teknologiindustrins del då arbetsgivaren inte hade någon som helst vilja till att få till stånd ett avtal, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto i ett pressmeddelande.

Bolidens tekniska sektioner i koppar- och nickelsmältverket i Harjavalta, dagbrottet i Kevista, och zinksmältverket Kokkola är några av de arbetsplatser med svensk bakgrund som påverkas.

Även Sandviks tekniska avdelningar i Åbo, Tammerfors och Lahtis kommer stå stilla under perioden, samt SSAB:s avdelningar I Tavastehus och Brahestad.

ABB:s finska teknikavdelningar inom Marine & Ports, motorer och generatorer, protection and Connection och Powergrids är också med i strejken.

Andra drabbade är Investorägda industrikoncernen Wärtsilä och Christer Gardell-bolaget Metso.