Nyheter

Ökad effekt och hög efterfrågan på Midsummer Solar Roofs

Nu presenterar Midsummer Solar Roofs en ökad effekt på Sveriges miljövänligaste integrerade solcellstak. Det betyder ett trendigt designat, diskret och praktiskt falsat plåttak med en installerad effekt på 100 W/m2. Efterfrågan är hög och nuvarande produktion är slutsåld till och med mars 2020.

Solenergiföretaget Midsummer fortsätter att driva på utvecklingen för tunna flexibla kadmiumfria solceller i forsknings- och produktionsanläggningen i Järfälla. Genom att öka radien på de rundade solcellerna från 90mm till 100mm har effekten ökat med sex procent per ytenhet. Detta ger en installerad effekt på 100W per kvadratmeter på Midsummer Solar Roofs integrerade solcellstak.

– För oss är det en självklarhet att inte behöva välja mellan klimatsmart energiförsörjning och ett vackert hem. Kombinationen av minimalistisk design och hög verkningsgrad tillsammans med marknadens lägsta koldioxidavtryck gör efterfrågan på Midsummer Solar Roofs mycket god och nuvarande produktion är slutsåld till och med mars 2020, säger Sven Lindström, VD, Midsummer AB.För att möta den höga efterfrågan på Midsummer Solar Roofs rekryterar man nu ytterligare personal till produktionsanläggningen i Järfälla.

Kompromisslös design och effekt

Där traditionella solpaneler med sina sköra och tunga kiselbaserade solceller med glas och aluminiumram sticker ut från taken sticker i stället Midsummer Solar Roofs ut från mängden. De egenutvecklade CIGS-solcellerna har ljusabsorberande skikt bestående av koppar, indium, gallium och selen och tillverkas i Midsummers egentillverkade DUO-maskiner på plats i produktionsanläggningen i Järfälla.

Tunnfilmssolpanelerna är endast 2 mm tjocka, mycket flexibla och hållbara. Dessa integreras på Midsummers falsade plåttak som enkelt ansluts till skorstenar, takfönster, huvar och ränndalar och dessutom går att gå på. Plåten är skräddarsydd för att matcha solcellsmodulerna optimalt och maximera den totala installerade effekten. Det betyder ett snyggt, diskret och effektivt solcellstak som dessutom är underhållsfritt.

Bäst i test på koldioxidavtryck

Då produktionen är energieffektiv, och anläggningen enbart brukar svensk förnybar el, gör Midsummer ett minimalt klimatavtryck från tillverkning till tak. Enligt en livscykelanalys gjord av det ledande svenska industriforskningsinstitutet Swerea IVF innebär produktionen av Midsummers solpaneler enbart en tiondels global uppvärmningspotential (GWP) jämfört med kiselbaserade moduler.

Bild: Midsummer