Nyheter

Svensk mångmiljardsatsning på hållbara förpackningar

Mer e-handel och ett ökande intresse för hållbara förpackningar är två faktorer som gör att företaget SCA nu bygger en ny kraftlinerfabrik i Obbola utanför Umeå. Kraftliner används till att framställa wellpapp och när efterfrågan på hållbara förpackningar ökar stiger också efterfrågan av kraftliner.

Totalt satsar SCA 7,5 miljarder kronor på den nya fabriksdelen vid pappersbruket. I detta inkluderas miljöinvesteringar på cirka en miljard kronor, något som bland annat kommer att minska behovet av olja med 8 000 kubikmeter per år samt förbättra vattenreningskapaciteten.

Det här framgår av EFN Ekonomikanalen.

Genom den nya satsningen ökar kapaciteten med 275 000 ton kraftliner per år till totalt 725 000 ton per år. Invigningen sker under det första kvartalet år 2023.

– Vi ser förändrade mönster i konsumenternas köpbeteende. E-handel gör att man använder förpackningar på ett annat sätt, framförallt mer förpackningar, säger Per Strand, projektdirektör för projektet Aurora på pappersbruket i Obbola.

Han tillägger att satsningen kommer att ha en stor påverkan på regionen:

– För skogsägarna i Västerbotten kommer vi att vara en köpare av råvara under lång tid framöver, säger han.

Dessutom kommer den moderna fabriken kräva nya digitala arbetssätt och ett utökat samarbete med Umeås hamn.

Se hela inslaget här

Bilden:
Pappersbruket i Obbola.
Foto: EFN Ekonomikanalen, Anders Frick