Nyheter

Försvarsmakten kände i flera år till att brandsläckningsskum kunde förorena grundvattnet

Detta innan föroreningar hittades i dricksvattnet i Kallinge i Blekinge 2013. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

– Det är klart man är orolig för det. Jag vet själv, jag har fått svart på vitt hur mycket av de här kemikalierna jag har i min kropp. Jag vet hur mycket mina barn har i sig, säger Herman Afzelius, boende i Kallinge till P1-programmet Kaliber.

Herman Afzelius drack det förgiftade vattnet i åratal.

Utsläppen pågick i decennier och Försvarsmakten har tagit på sig ansvaret, men säger att man följt lagar, regler och anvisningar när man övat med släckskummet.

Kalibers granskning visar att Försvarsmakten i flera år kände till att släckskummet kunde förorena grundvattnet. 2008 och 2009 upptäcktes förhöjda nivåer av PFAS-ämnen i grundvattnet nära brandövningsplatserna på före detta F14 i Halmstad. Men det ledde inte till att Försvarsmakten direkt undersökte grundvattnet vid sina andra brandövningsplatser runt om i Sverige.

– Nej, och jag kan inte svara på vilka direktiv som gavs då. Om jag får våga mig på en försiktig gissning, tror jag att både vi och övriga myndigheter famlade nog efter vägledning vid den tiden, säger Jakob Gille, stabschef på Ledningsstabens Totalförsvarsavdelning.

– Här det ju så uppenbart att F17 inte har gjort sitt jobb. Hade de gjort sitt jobb hade det inte hamnat i grundvattnet i över huvud taget. Det är bedrövligt, säger Herman Afzelius, som är ordförande för PFAS-föreningen i Kallinge.