Nyheter

NORD DRIVESYSTEMS på BrauBeviale 2019

På BrauBeviale 2019 som äger rum i Nürnberg 12-14 November presenterar NORD DRIVESYSTEMS sin nya synkronmotor som kombinerar klart förbättrad energieffektivitet med ytbehandlingen nsd tupH. Den är optimal för de krävande miljövillkor och höga hygienkrav som gäller inom dryckesproduktion och dryckeslogistik.

Med dess släta yta och ytbehandlingen nsd tupH är den nya energieffektiva IE5+ motorn från NORD idealisk för dryckesindustrin. NORD presenterar också sitt standardiserade drivkoncept för lakningskärl liksom den nya skåpsomriktaren NORDAC PRO SK 500P.Med dess släta yta och ytbehandlingen nsd tupH är den nya energieffektiva IE5+ motorn från NORD idealisk för dryckesindustrin.

Den senaste generationen synkronmotorer med permanentmagneter har avsevärt lägre förluster än den nuvarande IE4-serien. Den oventilerade, på utsidan helt släta motorn uppnår hög effektivitet, ibland betydligt högre än effektivitetsklass IE5 genom ett stort vridmomentsintervall och är optimal för drift i dellastområdet. Den kompakta IE5+ motorn med litet byggmått ger hög effektdensitet och lanseras till en början i effektintervallet 0,25 till 1,1 kW med ett kontinuerligt vridmoment från 1,6 till 4,8 Nm.

Konceptet kommer efter hand att utökas med fler storlekar och effektintervall. Motorn är avspolningsbar, lättrengjord och korrosionsbeständig och därmed idealisk för hygienkänsliga och tuffa miljöer. Ytbehandlingen nsd tupH och skyddsklass IP69K finns som tillval. Den nya IE5+ motorn kan kombineras med växlar och drivelektronik från NORD i modulära system och kommer att finnas på marknaden från andra kvartalet 2020.

Ytbehandling under hygieniska villkor

Ytbehandlingen nsd tupH från NORD är en enastående rostskyddsbehandling för växlar, motorer med slät yta, frekvensomriktare och motorstartare i avspolningsoptimerade, helgjutna aluminiumhus. Drivenheterna är lätta att rengöra, och tål starka syror och baser. De klarar även högtrycksrengöring och frätande kemikalier. De fläktfria motorerna med slät yta motverkar spridning av bakterier och föroreningar och är mycket tystgående. De finns som synkron- och asynkronmotorer i effektivitetsklasserna IE2, IE3, IE4 och nu även IE5+.

Drivlösningar för lakningskärl

För lakningskärl har NORD utvecklat ett standardiserat drivkoncept som medger kundanpassning med hjälp av NORD:s omfattande modulsystem. Alla drivenheter blir på så sätt optimalt utformade för aktuellt lakningskärl. Ett enda drivsystem med två växelmotorer genomför hela lakningsprocessen fram till tömningen av kärlet. Med kombinationen växelmotor och industriväxlar kan vridmoment på upp till 282 000 Nm uppnås för lakningskärl på upp till 30 m3.

En andra växelmotor driver lyftanordningen som fungerar med millimeterprecision även under full belastning. Lagom till årets BrauBeviale har NORD även anpassat det beprövade drivkonceptet för mikrobryggerier som använder mindre kärl med volymer från 2 m3.

Optimal prestanda i kopplingsskåpet

Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD en ny generation frekvensomriktare. Den använder den senaste komponenttekniken och ger ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Förutom gränssnittet CANopen som standard kan ett universellt ethernetgränssnitt möjliggöra okomplicerad anpassning av viktiga ethernetstandarder som Profinet, EtherCAT, Powerlink och EtherNet/IP via parameterinställningar.

Nya NORDAC PRO finns som fullt utrustad applikationsomriktare (SK 530P och SK 550P) och som maskinomriktare (SK 500P) med ett mindre antal gränssnitt, men som ändå kan hantera krävande uppgifter som inbyggd PLC, återkopplad styrning och positionering. SK 530P är även försedd med plats för SD-kort, USB-gränssnitt och expansion via en SK CU5 -modul.

Å andra sidan är SK 550P förstahandsval för anslutning till styrsystem via industri-ethernet. Förutom förbättrade egenskaper och prestanda använder den nya generationen omriktare den beprövade parameterstrukturen NORDAC och är såväl fysiskt som funktionellt bakåtkompatibel.

Bilden:
Med dess släta yta och ytbehandlingen nsd tupH är den nya energieffektiva IE5+ motorn från NORD idealisk för dryckesindustrin.
Bild: NORD