Nyheter

Konflikt mellan markägare och företag som vill prospektera efter mineraler

Just nu pågår sökandet efter åtråvärda mineraler på hundratals platser i Sverige. Och företagen som letar har rätt att provborra – oavsett vad markägaren tycker ,rapporterar SVT:s Uppdrag Granskning.

– Jag tänkte att “det finns inte en möjlighet att det går till såhär”, säger mjölkbonden Åsa Mårtensson från Tomelilla till SVT.

På Österlen, i närheten av Tomelilla, har mjölkbönderna Åsa och Johnny Mårtensson bott i 25 år. För några månader sedan fick de ett brev från det brittiska bolaget Scandivanadium om att de ska provborra på deras mark.

– Jag har hela tiden trott att äganderätten var större än vad den var, men den är ingenting. Det känns lite öststat över det på något vis, säger Johnny Mårtensson.

Enligt Åsa Persson på Bergsstaten går de allra flesta undersökningstillstånden igenom.

– Syftet med minerallagen är att vi ska ha en effektiv prospektering. Det kan vi ju bara ha om det är möjligt att prospektera över stora områden oavsett markägare. Och då är också tanken att man faktiskt ska kunna gå emot en enskild markägares önskemål och prospektera på den personens mark, säger bergmästare Åsa Persson.

TV-programmet Uppdrag Granskning sänder imorgon onsdag programmet ”Jakten på mineralerna” om denna nya konflikt mellan markägare och företag som vill prospektera.

– Vi kommer behöva mer gruvor. Där tänker jag mig att Sverige är en fantastisk plats att vara på. Eftersom vi har väldigt höga krav på miljön och vi har en fantastisk berggrund. Lyssnar man på FN så säger de att vi inte kommer kunna klara ett enda ett av de globala målen eller Parisavtalet om vi inte har tillgång till hållbar energi och råvaror, säger Erika Ingvald på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

2018 satsades det 782 miljoner kronor på prospekteringar, bara en gång tidigare har så mycket pengar investerats – det var inför den förra gruvboomen. Det handlar bland annat om vanadin, som kan lagra energi från vind- och solkraft – men också om litium och kobolt som till exempel används i elbilsbatterier.

Bild av dawnydawny från Pixabay