Nyheter

Klas Gustafsson pratar cirkulär ekonomi för Kungen och Kronprinsessan

Idag den 12 november arrangerar Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, ett seminarium under rubriken ”Från deponiförbud till cirkulär ekonomi – vad kan Sverige lära världen?”. Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken i Linköping och ledamot av regeringens delegation för cirkulär ekonomi, är en av de föredragande.

– Det är en stor ära att få tala inför Kungen, Drottningen, Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel, samt flera ambassadörer, om det Tekniska verken brinner för – ett resurseffektivare samhälle. Att bli inbjuden av IVA visar verkligen att Tekniska verken ligger i framkant när det gäller miljöfrågor och cirkulär ekonomi. Det cirkulära tänkandet är en förutsättning för att uppnå klimatmålen. Det handlar bland annat om att vi måste få resurseffektivare transportsystem, bättre cirkulära system för plast och textilier och att minska matavfallet, säger Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken.

Sverige har kommit långt när det gäller hållbara lösningar med avancerad miljöteknik, och under seminariet kommer fokus att ligga på teknik inom återvinning, avfallsförbränning och batteriproduktion. Men även på resurshantering och cirkularitet, och vad som krävs när det gäller systemförändring och samhällsförändringar, sådant som kan exporteras för att hjälpa andra länder att uppfylla hållbarhetsmålen.

Föredragshållare under rubriken ”The great transformation – What drives tranformation in society?” är:

Klas Gustafsson, vice vd På Tekniska verken i Linköping och ledamot av regeringens delegation för cirkulär ekonomi

Björn Ola Linnér, professor vid Centrum för klimatpolitisk forskning, Linköpings universitet

Klas Eklund, hållbarhetsekonom, SEB

Plats: Bernadottebiblioteket, Kungliga Slottet, Stockholm

Tid: Seminariet startar 14.00

Bilden:
Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken.
Bild: Tekniska verken