Nyheter

Tidig vinter höjer elpriset

Efter ett par lugna veckor har elpriserna denna vecka tagit ett skutt uppåt. De stabila priserna på senare tid beror på att det är relativt lugnt på de övriga råvarumarknaderna som kol, gas och koldioxid. Ändå ser vi att de nordiska priserna går upp till en högre nivå den här veckan.

Det här skriver Entelios.

Väderförändringarna och de ändrade väderprognoserna verkar vara de viktigaste skälen till att priserna går upp. Norge har precis lagt den kallaste oktobermånaden på tio år bakom sig och vintern ser ut att bita sig fast även under den närmaste framtiden. Meteorologerna pekar på att vi kan ha så mycket som tre veckor av temperaturer som ligger under det normala framför oss kombinerat med mindre nederbörd än normalt i Norden. Detta bidrar till att försvaga resursbalansen i Norden.

För att motverka en ytterligare försvagning av resursbalansen kan spotpriset trigga import och export från Norden. Vi har just nu högre spotpriser än länderna runt omkring och det gör att vi importerar el till Norden. Marknadsreglerna är sådana att flödet av el går mot det område där priset är högst. Om vi har högre pris än Tyskland, importerar vi el från Tyskland och andra länder med lägre pris. Därmed minskas förbrukningen av vattenkraft vilket i sin tur motverkar att resursbalansen försvagas ytterligare.

Inom Norden är det just nu Sverige som är den stora bidragsgivaren med kraftöverskott och det har man varit ett bra tag. Sverige har lägre elförbrukning nu än tidigare, jämfört med perioden före finanskrisen, samtidigt som man har ökat elproduktionen avsevärt. Det gör att Sverige förser resten av Norden med el, till stor glädje för de övriga nordiska länderna. Det elbehov som inte Sverige kan täcka, importeras från Europa.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: – 4,4 TWh (- 3,8 TWh)

Systempris: 38,87 €/MWh (+ 2,23 €/MWh)

Terminspris YR-20: 37,6 €/MWh (+ 1,88 €/MWh)

Bild: Entelios