Nyheter

Brand härjar i smältverk för radioaktivt avfall i Studsvik utanför Nyköping

Räddningstjänsten har varit på plats hela natten och tvingas fortsätta sitt arbete under fredagsförmiddagen. Ingen radioaktivitet har uppmätts i området och ingen person har skadats, rapporterar SVT Nyheter.

Det var vid 18-tiden igår som räddningstjänsten fick ett automatlarm från ett smältverk i Studsvik. Räddningstjänsten konstaterade att det brann i en 20 ton tung titanklump. Branden har spridit sig till byggnaden som kommer att brinna ner.

– Vi har inte kunnat släcka med vatten eftersom det då blir explosiva gaser. Vi har inte den mängd pulver som skulle krävas för att släcka branden, säger Henry Linnsén, brandingenjör på Sörmlandskustens räddningstjänst till SVT Nyheter.

Cyclife Sweden bedriver anläggningen som tar hand om radioaktivt avfall från bland annat kärnkraftverk. Enligt Cyclife Sweden har ingen radioaktivitet har uppmätts i området.

– Vi har tagit prover runt fastigheten och det har inte varit några förhöjda värden av radioaktivitet. Det finns ingen förhöjd risk för människa och miljö, säger Henrik Modéer, vd på Cyclife Sweden till SVT Nyheter.

Personalen på smältverket utrymdes när branden startade och ingen ska kommit till skada. Orsaken till branden är okänd.